StoryEditor

Druhá studená vojna nehrozí, uisťuje Putin

24.05.2014, 18:05
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že v súvislosti s krízou na Ukrajine nehrozí nová studená vojna so Západom. Poznamenal, že na tom nikto nemá záujem.

V dôsledku politických zmien na Ukrajine z prelomu rokov 2013-14, posilnenia separatistických tendencií na východe tejto krajiny, ako aj pripojenia Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie sú vzťahy medzi Východom a Západom na najnižšej úrovni od konca studenej vojny pred vyše 20 rokmi, pripomenula agentúra Reuters.

Na stretnutí so zahraničnými novinármi, ktorí sa zúčastňujú na ekonomickom fóre v Petrohrade, Putin uviedol, že Rusko vždy berie a bralo do úvahy záujmy iných štátov a nemôže súhlasiť s tým, aby sa s ním zaobchádzalo inak.

"Ak celý bonus Ruska spočíva v tom, že mu dovolia sadnúť si a počúvať, čo hovoria iní, potom to nie je taká rola, s akou by Rusko mohlo súhlasiť," vyhlásil Putin a upozornil, že "idea izolácie takej veľkej krajiny ako Rusko, je efemérna".

Putin súčasne odmietol na Západe rozšírený názor, že Rusko sa budovaním obchodnej a colnej únie s Kazachstanom a Bieloruskom snaží o obnovenie Sovietskeho zväzu a označil to za prvok informačnej vojny.

Ruský prezident uviedol, že sa vždy riadil záujmami Ruska a v súlade s nimi prijímal rozhodnutia počas krízy na Ukrajine. Vysvetlil, že vo vzťahoch Ukrajiny s Krymom sa prejavilo také ohrozenie záujmov ruského národa a štátu, že Moskva musela dať "adekvátnu odpoveď na hrubé, neprofesionálne použitie sily proti záujmom Ruska". Dodal, že západní partneri to mali predvídať. Vyhlásil, že v súvislosti s Krymom je právo na strane Ruska a dodal, že "o opaku ho nikto nepresvedčí".

Ruský prezident však podľa ITAR-TASS vyhlásil, že tí, ktorí vyprovokovali štátny prevrat v Kyjeve, sa mali zamyslieť nad dôsledkami svojich protizákonných krokov. "Na silový spôsob (riešenia krízy) prišla adekvátna odpoveď (zo strany Ruska)," spresnil.

Vyslovil predpoklad, že pozícia Ruska voči Ukrajine má na Západe veľa prívržencov. "Naša pozícia (ohľadom Ukrajiny) je spravodlivá a ľudia na Západe to vidia," deklaroval. Podľa agentúry RIA Novosti Putin vyhlásil, že "sankcie (Západu) na tom nič nezmenia".

Upozornil, že Rusko nemalo a nemá záruky, že Ukrajina sa po "štátnom prevrate" nestane členským štátom NATO. Uviedol, že Západ na podobné obavy Ruska vždy reagoval vyhlásením, že každý štát má právo rozhodovať o spôsobe, akým si zaručí bezpečnosť.

Na margo sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko po pripojení Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie, Putin uviedol, že sú "absolútne kontraproduktívne, protirečia medzinárodnému právu a ohrozujú bezpečnosť Ruska". Vysvetlil, že má na mysli možný vstup Ukrajiny do NATO a možné rozmiestnenie systémov protiraketovej obrany na ukrajinskom území, vrátane Krymu, ktorý bol na začiatku politickej krízy autonómnou republikou vo zväzku Ukrajiny.

 

01 - Modified: 2006-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V predvolebnej kampani sa útočí na banky
01 - Modified: 2024-04-20 09:34:33 - Feat.: - Title: FOTO Tajili ho vyše 30 rokov. Takto vyzerá gigantický bunker pre celý americký kongres z čias studenej vojny 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 04 - Modified: 2024-03-08 17:03:09 - Feat.: - Title: Všetky kryty predali alebo nechali schátrať. Nemecký minister obrany chce posilniť civilnú ochranu občanov 05 - Modified: 2024-02-07 18:05:03 - Feat.: - Title: Svet vstupuje do doby chaosu. Studená vojna mala zvyky, teraz nie sú ani tie, povedal Guterres
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:36