StoryEditor

Špehovanie ovplyvnilo prácu reportérov, hnevá sa šéf AP

20.05.2013, 13:55
Autor:
zahrazahra
Šéf agentúry Associated Press prehovoril verejne prvý raz od prevalenia kauzy o odpočúvaní telefónov AP americkými úradmi.

Šéf agentúry Associated Press (AP) prehovoril. Sledovanie telefónov bolo podľa Garyho Pruitta (na snímke) protiústavné a odposluchy teraz negatívne ovplyvňujú prácu reportérov AP.

Ministerstvo spravodlivosti sledovalo hovory v súvislosti s únikom informácií okolo plánovaného bombového útoku v Jemene. Novinári na to prišli až po roku.

"Nespochybňujeme právo na takéto vyšetrovanie. Len si myslíme, že to bolo zle vykonané. Bolo to rozsiahle, tajné, sprosté, obťažujúce, skrátka to prekročilo hranicu, a preto je to protiústavné,“ vyhlásil Gary Pruitt v televízii CBS. Šéf AP tak po prevalení škandálu prvý raz prehovoril verejne.

Vedenie agentúry stále zvažuje ďalšie kroky, možný je aj súdny proces proti vlade. Tá sa však bráni, že o špehovaní novinárov nič nevedela. "Keď teraz hovoríme s našimi zdrojmi a úradmi, spomínajú ten škandál a hovoria nám: 'Nechceme s vami hovoriť. Nechceme, aby náš telefón vláda odpočúvala,'“ povedal Pruitt. Podľa šéfa agentúry by tak kauza mohla ovplyvniť aj žurnalistov z iných medií.

Americké úrady priznali, že na výpisoch z hovorov 20 liniek reportérov AP sa nespomína obsah hovorov, len prehľad kontaktovaných čísel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 07:39