StoryEditor

Neohroziteľný Trump si vyslúžil v debate od Jeba Busha spŕšku kritiky

16.12.2015, 06:57
Autor:
ČTKČTK

V debate republikánskych kandidátov na prezidenta USA musel Donald Trump brániť svoje kontroverzné výroky o moslimoch a plány na boj s terorizmom, a dostal sa preto pod ostrú paľbu kritiky od svojich rivalov. Jeb Bush nazval Trumpa neserióznym a chaotickým kandidátom. Vášnivá debata sa strhla aj okolo otázky, ako postupovať proti radikálnemu hnutiu Islamský štát.

Republikánski kandidáti sa pred televíznymi kamerami stretli v tohtoročnej poslednej, piatej debate. Trump, ktorý je zatiaľ podľa prieskumov neotrasiteľným favoritom na nomináciu pre súboj o Biely dom, bol spočiatku zreteľne v defenzíve. Moderátori ho totiž konfrontovali s jeho výroky o uzavretí USA pre moslimov a Trump bez ďalších argumentov tvrdil, že nejde o diskrimináciu moslimov, ale o otázku bezpečnosti.

Jeho protikandidát Jeb Bush ho na to konto obvinil, že nejedná seriózne. "Donald je dobrý vo vtipkovaní, ale je to chaotický kandidát a bol by chaotickým prezidentom," povedal Bush. Trumpa tiež varoval, že cestu do Bieleho domu si nemožno vymôcť neustálymi urážkami. "Niečo také sa jednoducho nestane," povedal k Trumpovým návrhom floridský senátor Marco Rubio.

Texaský senátor Ted Cruz, ktorý si podľa posledných prieskumov v preferenciách polepšil, bol naopak k Trumpovi zmierlivý a obaja debatéri sa zjavne snažili vyhnúť priamemu stretu. Cruz tak útočil najmä na Rubia, s ktorým sa dlhodobo nezhodne napríklad v otázke rozsahu právomocí, ktoré by mali mať v záujme národnej bezpečnosti tajnej služby. Texaský senátor tiež na rozdiel od svojho rivala presadzuje boj s islamským štátom pomocou intenzívnych leteckých útokov, zatiaľ čo Rubio hovoril o nutnosti nasadenia pozemných jednotiek.

Dnešná debata je prvá od teroristického útoku v kalifornskom San Bernardine, kde manželia inšpirovaní radikálnym islamom postrieľali 14 ľudí. Trump v tej súvislosti hovoril napríklad o tom, že Spojené štáty musia ostro vystupovať aj proti rodinným príslušníkom páchateľov teroristických činov. Povedal tiež, že je potrebné blokovať internet, aby radikáli stratili možnosť verbovať nových bojovníkov.

Na pódiu v Las Vegas sa objavilo celkom deväť kandidátov. Okrem Trumpa, Busha, Rubia a Cruza to bol ešte lekár Ben Carson, guvernér New Jersey Chris Christie, guvernér Ohia John Kasich, senátor za Kentucky Rand Paul a podnikateľka Carly Fiorinaová.

Do prvých republikánskych primárok v Iowe vo februári budúceho roka zostáva už len šesť týždňov. Zo všetkých doterajších prieskumov zatiaľ vychádza Trump ako jasný favorit a jeho šance nepoškodili ani kontroverzné výroky o moslimoch, ktoré odsúdili dokonca aj mnohí republikáni.

Podľa poslednej sondáže Reuters / Ipsos má podnikateľ podporu 33 percent oslovených republikánskych voličov. Na druhom mieste je Cruz s 15 percentami, ktorý tak predstihol neurochirurga Carsona s 12 percentami. Desať percent voličov by podporilo Rubia a deväť percent Busha.

01 - Modified: 2007-12-09 10:31:00 - Feat.: 0 - Title: Skončila sa plánovaná odstávka 2. bloku JE V1
01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 04 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:43