StoryEditor

Desaťtisíce ľudí v Európe protestovali proti islamu. "Je to invázia," znie z Česka

06.02.2016, 18:15
Autor:
TASRTASRpebpeb

Vo viacerých mestách Európy sa dnes konali demonštrácie proti islamu a migrantom, pričom niekde ich sprevádzali potýčky s políciou či účastníkmi protidemonštrácií, informovala agentúra AP.

K zrážkam medzi políciou a demonštrantmi došlo v holandskom Amsterdame, kde sa podporovatelia protiislamského a xenofóbneho hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) snažili zrealizovať svoj vôbec prvý míting v holandskej metropole. Zišlo sa však na ňom len približne 200 ľudí, z ktorých časť sa dostala do konfliktu s účastníkmi ľavicovej protidemonštrácie. Obe skupiny od seba oddelila zásahová polícia, ktorá niekoľko osôb zatkla. Ich presný počet nie je známy.

 

Na Hradčanskom námestí v Prahe sa v sobotu popoludní zišli tisíce ľudí na demonštrácii proti islamizácii ČR. Vystúpil na nej líder Bloku proti Islamu Martin Konvička. Príliv utečencov nazval inváziou. Polícia počas dňa riešila už niekoľko potýčok spojených s nahlásenými protestami, ktorých sa v Prahe koná hneď niekoľko.

"Je to invázia státisícov mladých mužov, o ktorých nič nevieme a ktorí samozrejme nepochádzajú zo Sýrie," povedal Konvička a varoval, že medzi prichádzajúcimi utečencami sú aj ľudia napojení na radikálov. Akademici vraj uverili vlastnej lži o mierumilovnosti islamu a v utečencoch vidia spojencov proti vlastným ľuďom. "Vytvorili tým skutočnú solidaritu medzi európskymi národmi, medzi ľuďmi, ktorí sa nechcú vzdať," uviedol vo svojom prejave Konvička.

Demonštrácia Pegidy sa dnes konala aj v nemeckých Drážďanoch, kde sa na nej zišlo okolo 15-tisíc ľudí. Na protidemonštráciu, ktorá sa uskutočnila na protiľahlom brehu Labe, prišlo asi 10-tisíc sympatizantov.

 

Hnutie Pegida vzniklo pred dvoma rokmi práve v Drážďanoch. Po tom, ako Pegida vlani na jar zaznamenala zníženie záujmu verejnosti o svoje aktivity, od leta minulého roku zažíva nárast podpory v dôsledku nebývalého prílevu migrantov z Afriky, Ázie a Stredného východu do Európy.

Demonštrácie v štýle hnutia Pegida sa dnes konali aj v Česku, Británii, Poľsku, Írsku, Dánsku, Fínsku, Estónsku, Litve či Francúzsku, kde polícia v prístavnom meste Calais zadržala najmenej 20 účastníkov protestov proti imigrantom. Medzi zadržanými je podľa agentúry AFP aj francúzsky brigádny generál Christian Piquemal, ktorý v minulosti velil Cudzineckej légii.

 

01 - Modified: 2008-01-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Porota HN
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 05 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:58