StoryEditor

Vatikánska synoda sa skončila. Manželstvo čelí veľkej skúške, tvrdia biskupi

18.10.2014, 17:43
Autor:
tasrtasr

Účastníci biskupskej synody uzavreli dnes svoje rokovanie vo Vatikáne zverejnením krátkeho posolstva k veriacim celého sveta. Informovala o tom agentúra DPA.

Spomínajú sa v ňom krízové situácie v manželstvách a dramatické skúšky, ktorými manželstvá prechádzajú, a zdôrazňuje sa jedinečná a nerozdeliteľná manželská láska. Dokument sa priamo nezmieňuje o spolužití bez uzavretia manželstva, ani o spolužití homosexuálov.

Účastníci synody budú ešte schvaľovať konečný text záverečnej správy, ktorý musia podporiť dve tretiny účastníkov. Nemenovaní kardináli sa pred novinármi vyjadrili, že nemajú pochybnosti o jej schválení. Podľa agentúry DPA zatiaľ nie je jasné, či Vatikán záverečnú správu - relatio synodi - zverejní. Správa je však podľa kardinálov vyváženou reflexiou medzi cirkevným učením a požiadavkami pastorácie. Označili ju aj za "pozitívnu" a "otvorenú".

Talianske médiá uviedli, že záverečná správa sa nezmieňuje o žiadnej z horúcich tém synody týkajúcich sa života rodiny - ani spolužitia dvoch ľudí bez uzavretia manželstva, ani problematiky vzťahu a zaradenia sa homosexuálov do cirkvi, čo boli témy, ktoré najviac rozdeľovali účastníkov synody. V texte sa uvádza, že účastníci synody "rozmýšľali o tom, ako duchovne sprevádzať rozvedených znovu zosobášených ľudí", ale nezaujali stanovisko k ich prístupe k svätému prijímaniu.

V posolstve veriacim, ktoré je venované manželstvu, sa zdôrazňuje, že vernosť v manželskej láske čelí "veľkej skúške" spôsobenej "oslabením viery a hodnôt, individualizmom, oslabením vzťahov a stresom, ktorý bráni reflexii". "Sme svedkami mnohých manželských kríz, ktoré sa riešia unáhlene, bez odvahy byť trpezlivý, pýtať sa, navzájom si odpustiť, zmieriť sa a dokonca aj sa obetovať," uvádza sa v dokumente.

V dokumente sa zdôrazňuje, že manželská láska, jedinečná a nerozlučiteľná, pretrvá aj napriek ťažkostiam, lebo "je to jeden z najkrajších zázrakov, napriek tomu, že sa vyskytuje tak často". Pripomína tiež, že stabilná rodina vždy poskytne podporu svojmu členovi, ak sa ocitne v ťažkostiach.

V súlade s duchom pontifikátu pápeža Františka dokument odsudzuje "fetišizmus peňazí" a pripomína osudy chudobných rodín, ktoré idú za lepším životom na lodiach alebo cez púšte, zneužívané ženy, deti a mladých ľudí ako obete zneužívania v ich domovoch.

V záverečnej modlitbe biskupi hovoria o práve na "domov, kde možno žiť v pokoji," a na prácu, "aby sa dalo na chlieb zarobiť vlastnými rukami".

Ako pripomínajú vatikánske zdroje, končiaca sa synoda je len prvou fázou dlhého procesu konzultácií, ktoré by sa mali zavŕšiť v rámci ďalšej synody v októbri budúceho roku.

01 - Modified: 2006-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najoceňovanejšie filmy:
01 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 02 - Modified: 2024-03-14 10:37:33 - Feat.: - Title: Plastiková Dolli zo šou Ruža pre nevestu má šokujúce tajomstvo. Syn, s ktorým sa iba odfotí a odíde!? 03 - Modified: 2024-03-05 08:29:03 - Feat.: - Title: Ako bojovala o šťastie: Inšpiratívny príbeh Katky Banyi, ktorá podstúpila vklad embrya 04 - Modified: 2024-02-24 16:40:24 - Feat.: - Title: Ruské úrady vydali Navaľného telo jeho matke. Putin nectí kresťanské zásady, tvrdí jeho manželka 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dilema medzi priateľstvom a rodinou: Ktorý typ vzťahov je dôležitejší?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:42