StoryEditor

Zastrašovali nás psami a jedli sme surové vajcia, hovoria litovskí imigranti v Británii

10.08.2015, 18:37
Autor:
chocho

Litovskí prisťahovalci, predaní na prácu pre farmu na produkciu vajec vo Veľkej Británii, podnikajú právne kroky proti ich "zamestnávateľovi", firme DJ Houghton so sídlom v Kente. Šiesti pracovníci popisujú podmienky ako neľudské a ponižujúce, píše web theguardian.com. Ide o prvý prípad moderného otroctva, ktorý sa v Británii dostane pred súd.

Šestica je zo skupiny viac ako tridsiatich ľudí, pracujúcich pre firmu DJ Houghton, vlastnenú Darrelom Houghtonom a Jacqueline Judge z Maidstone. Polícia vtrhla v roku 2012 do budov vlastnených dvojicou a oslobodila z nich desiatky mužov u ktorých bolo podozrenie, že sa stali obeťami obchodovania s ľudmi.

Pre portál The Guardian sa obete vyjadrili, že ich vozili do fariem a tovární po celom Spojenom kráľovstve. Hovorili o násilí, ktorému boli vystavovaní, o tom ako ich hneď na začiatku zadĺžili a aj o strašných podmienkach ubytovní, ktoré boli preplnené a prelezené plošticami a blchami. Boli tak hladní, že museli jesť surové vajcia.

Trýznitelia im odopierali spánok a dokonca nemohli ísť ani na záchod. Nútili ich močiť do fliaš a vykonávať veľkú potrebu do igelitových tašiek. Tvrdia tiež, že im nevyplácali plat a že sa ich snažili zastrašiť bojovými psami a vyhrážkami o vysťahovaní.

Piati zo šiestich Litovčanov, ktorí podávajú žalobu o náhradu škody, dostali status obete obchodu s ľudmi a mnohé z ich obvinení sú potvrdené úradnou inšpekčnou správou.  

Vyšetrovanie Guardianu ukázalo, že obete obchodovania s ľudmi pracovali v dodávateľských spoločnostiach pre firmy ako sú napríklad McDonald’s či Tesco. Avšak podľa Guardianu je známe, že pre obete moderného otroctva je v Británii veľmi ťažké dovolať sa spravodlivosti.

Shanta Martin, advokátka, ktorá šesticu zastupuje, uviedla, že podali občianskoprávne žaloby, pretože Litovčania boli "nahnevaní, že počas troch rokov od ich oslobodenia neboli vykonané žiadne kroky k vyvodeniu následkov pre ich väzniteľov."

"Zdalo sa im zvláštne, že polícia s nimi nenadviazala kontakt, a to aj napriek tomu, že boli ochotní svedčiť v trestnom konaní a boli potvrdení ako obete obchodovania s ľudmi," dodala.

01 - Modified: 2007-08-17 07:07:00 - Feat.: 0 - Title: Starostka Zemianskych Kostolian pred súdom
01 - Modified: 2022-03-21 08:20:14 - Feat.: - Title: Kráľovná Alžbeta II. hľadá niekoho, kto vymaľuje Buckinghamský palác. Ponúka však smiešny plat 02 - Modified: 2021-11-27 10:05:23 - Feat.: - Title: Európa posilňuje obmedzenia, Briti idú opačným smerom. Chodia do divadiel aj na pivo 03 - Modified: 2021-01-15 10:08:49 - Feat.: - Title: Preč s angličtinou, žiada Francúzsko. Tá zostáva aj po brexite hlavným jazykom Únie 04 - Modified: 2019-09-12 08:05:07 - Feat.: - Title: Nedostatok liekov a potravín, tovar zadržaný na hraniciach. Briti ukázali najhorší možný scenár brexitu 05 - Modified: 2019-08-31 14:09:50 - Feat.: - Title: Briti protestovali proti Johnsonovi. Jeho krok označujú za nedemokratický
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:19