StoryEditor

Rusko navrhlo nový plán, ako ukončiť päťročný konflikt v Sýrii

11.11.2015, 06:46
Autor:
TASRTASR

Rusko dalo do obehu návrh na ukončenie takmer päťročného konfliktu v Sýrii, ktorý vyzýva na vypracovanie novej sýrskej ústavy do 18 mesiacov, o ktorej by následne Sýrčania hlasovali v ľudovom referende. Po ňom by nasledovali predčasné prezidentské voľby, informovala tlačová agentúra AP.

Dokument, ktorý agentúra dostala v utorok do rúk, nespomína odstúpenie prezidenta Bašára Asada počas prechodného obdobia, čo je kľúčová požiadavka opozície. Spomína iba, že prezident "nebude predsedať ústavnej komisii".

Moskva vyzvala vyslanca pre Sýriu

Moskva súčasne vyzýva osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu, aby odštartoval politický proces medzi sýrskou vládou a "spoločnou delegáciou opozičných skupín" na základe komuniké z júna 2012, na ktorom sa dohodli svetové mocnosti v Ženeve. Vyzýva v ňom na zriadenie prechodnej vlády v Sýrii.

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN pre politické záležitosti Vladimir Safronkov vyjadril poľutovanie, že návrh prenikol na verejnosť. Agentúre AP povedal, že "je to naša vízia - náš návrh. A, samozrejme, sme prístupní návrhom z druhej strany. Je to príspevok Ruska, ako začneme politický proces..., aby sme strany, vládu a opozíciu, prinútili spolupracovať," dodal.

Návrh sa dostal do obehu pred druhým kolom rokovaní vo Viedni v sobotu medzi kľúčovými vládami a na oboch stranách sýrskeho konfliktu.

Nové mierové úsilie

Na úvodných rokovaniach vo Viedni 30. októbra sa USA, Rusko,. Irán a vyše desať ďalších krajín dohodlo na začatí nového mierového úsilia zahŕňajúceho sýrsku vládu a opozičné skupiny. Starostlivo sa však vyhli otázke kedy by sa Asad mohol vzdať moci - čo je jadrom konfliktu, ktorý si vyžiadal vyše 250.000 obetí na životoch.

Ruský dokument sa zameriava na opozíciu a teroristické skupiny a potrebu rozlišovať medzi nimi. Vyzýva Bezpečnostnú radu OSN, aby uznala extrémistickú organizáciu Islamský štát za "teroristickú organizáciu" a pripadala ju na zoznam teroristických skupín.

Uvádza tiež, že zloženie delegácie na politické rokovania "musí byť dohodnuté vopred" na základe pripravenosti jednotlivých skupín spolupracovať na tom, aby zabránili teroristom chopiť sa v Sýrii moci a aby zabezpečili územnú celistvosť, zvrchovanosť a politickú nezávislosť Sýrie, ako aj sekulárny a demokratický charakter štátu.

01 - Modified: 2007-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samovražedný útočník zabil v Afganistane desiatky ľudí
01 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-05 11:20:16 - Feat.: - Title: Teherán pripravuje odvetu za atentát v Damasku. Musí však vyriešiť, aká silná bude jeho reakcia 04 - Modified: 2024-03-01 06:30:00 - Feat.: - Title: Pápež ako žena? Elon Musk sa obul do Googlu kvôli historicky nepresným obrázkom 05 - Modified: 2024-02-24 07:00:00 - Feat.: - Title: Konflikt na Ukrajine trvá už dva roky. Pozri si v číslach, akú katastrofu spôsobila invázia Putinovej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:50