StoryEditor

Nelegálne odpočúvanie a razia v novinách. Poľsku hrozia predčasné voľby

19.06.2014, 15:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Poľský prezident Bronislaw Komorowski ani premiér Donald Tusk už nevylučujú vypísanie predčasných volieb, ak sa nepodarí obnoviť dôveru v súčasnú vládu, otrasenú nedávnym škandálom okolo odpočúvania v jednej varšavskej reštaurácii.

Stredajšia večerná akcia agentov poľskej vnútroštátnej tajnej služby ABW, ktorí niekoľko hodín prehľadávali priestory redakcie spravodajského týždenníka Wprost s cieľom získať kompromitujúce záznamy, sa skončila blamážou. Novinári z viacerých redakcií zabránili vydaniu notebooku šéfredaktora Wprostu Slawomira Latkowského so zdôvodnením, že chránia tlačové tajomstvo.

Predstaviteľka Helsinskej nadácie pre ľudské práva Dorota Glowacká pre internetové vydanie denníka Gazeta Wyborcza uviedla, že noviny by sa dopustili porušenia zákona, ak by vydaním záznamov umožnili identifikáciu svojich zdrojov.


Poľský premiér Donald Tusk rezignáciu odmieta. Predčasné voľby však nevylúčil. Snímka: REUTERS

Väčšina novinárov reagovala na operáciu ABW negatívne, viacerí podpísali proti nej dokonca protestnú petíciu. Podľa nej vláda po prvý raz od roku 1989 použila tak otvorene tajné služby proti médiám.

Tusk na dnešnej tlačovej konferencii pripomenul, že orgány prokuratúry pracujú nezávisle od vlády, ale dodal, že politickú cenu môže za to zaplatiť on osobne a jeho kabinet. "Nevylučujem, že cenou bude prísne posúdenie občanov vo voľbách, ktoré sa možno uskutočnia o niekoľko týždňov," vyhlásil. Rezignáciu však poľský premiér opakovane vylúčil a zdôraznil, že o zachovaní alebo ďalšom pôsobení poľskej vlády nesmú rozhodovať ľudia, ktorí inštalujú odpočúvacie zariadenia.

Zverejnenie prepisu ilegálne zhotoveného záznamu kontroverzného rozhovoru guvernéra centrálnej banky Mareka Belku a ministra vnútra Bartlomieja Sienkiewicza spôsobilo na vnútroštátnej politickej scéne v Poľsku zemetrasenie, ktoré môže vyústiť až do predčasných parlamentných volieb.

Orgány činné v trestnom konaní od začiatku týždňa záležitosť prešetrujú a ako potvrdila v stredu večer na brífingu vo Varšave hovorkyňa príslušnej prokuratúry Renata Mazurová, manažér reštaurácie, v ktorej vlani v júli prebehol spomínaný rozhovor, si už vypočul obvinenia z dvoch trestných činov. Lukasz N. je zatiaľ k dispozícii vyšetrovateľom, rozhodnutie o prípadnom uvalení väzby na podozrivého zatiaľ nepadlo.

Vyšetrovatelia pracujú aj s verziami, že odpočúvacie zariadenia sa mohli využiť aj v dvoch ďalších reštauráciách poľskej metropoly, ďalšie podrobnosti však zatiaľ neoznámili.

01 - Modified: 2006-06-30 14:37:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf európskych ľudovcov vyjadril vážne znepokojenie nad novou koalíciou
01 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 02 - Modified: 2024-02-23 13:03:01 - Feat.: - Title: Predsedníčka eurokomisie prisľúbila Poľsku odblokovanie zmrazených fondov aj pomoc farmárom 03 - Modified: 2024-01-15 17:40:24 - Feat.: - Title: Duda a Tusk sa nezhodli v otázkach právneho štátu, rokovali aj o bezpečnosti 04 - Modified: 2023-12-30 06:56:05 - Feat.: - Title: Vlna zmien. Poľský minister kultúry dal do likvidácie aj 17 regionálnych staníc rozhlasu 05 - Modified: 2023-12-15 11:07:48 - Feat.: - Title: Poľsko tento rok dostane prvých päť miliárd eur z čiastočne zmrazených eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:12