StoryEditor

Slovák vyvolal rozruch v Bruseli. Dnes ho obvinili z prípravy teroristického útoku

03.02.2015, 17:11
Autor:
TASRTASR

Tridsaťdvaročného Slováka, ktorého v pondelok zadržali v blízkosti Európskeho parlamentu (EP), obvinili z nelegálneho držania strelnej zbrane a z prípravy teroristického útoku na území Belgicka. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia hovorkyne bruselskej prokuratúry Ine Van Wymerschovej.

Slovák, v ktorého aute sa našla najmenej jedna strelná zbraň a motorová píla, bol dnes zatknutý na príkaz sudcu bruselského súdu. Občan Slovenska vystupujúci pod iniciálkami R.W. spĺňal minimálne jednu z troch podmienok, podľa ktorých bol dôvod na jeho väzbu.


Prečítajte si aj: Slovák spôsobil v Bruseli rozruch. Kvôli nemu evakuovali europarlament


V súlade s platnou legislatívou v Belgicku môže zadržaný putovať do predčasnej väzby, ak je podozrenie, že opustí hranice Belgicka, že sa na slobode dopustí marenia dôkazov alebo sa pokúsi kontaktovať a ovplyvňovať prípadných komplicov či svedkov.

V neprospech zadržaného R.W. hovorí jeho slovenské občianstvo, keď vyšetrovatelia zvážili riziko opustenia belgického územia ešte pre ukončením vyšetrovania.

V dočasnej väzbe môže pobudnúť maximálne päť dní. V priebehu tejto lehoty, čiže do konca tohto týždňa, bude predvolaný na neverejné zasadnutie sudcovského senátu, ktorý môže rozhodnúť o jeho jednomesačnom pobyte za mrežami.

Potom sa sudcovia stretnú opäť na ďalšom neverejnom pojednávaní, a ak to bude vyžadovať priebeh vyšetrovania, môžu mu uložiť ďalší mesiac za mrežami alebo rozhodnú o jeho prepustení.

Vyšetrovatelia zatiaľ neuviedli dôvod, prečo sa R.W. chcel stretnúť s predsedom Európskeho parlamentu, zadržaný údajne odmieta komunikovať s belgickými úradmi. Tie už nadviazali kontakt so slovenskými úradmi, aby zistili viac o identite podozrivého, o jeho prípadných duševných chorobách a o tom, či nie je evidovaný v slovenskom trestnom registri.

Po pondelňajšom incidente, keď vinou slovenského občana bolo na niekoľko hodín evakuovaných okolo 500 zamestnancov Európskeho parlamentu, bezpečnostná služba tejto euroinštitúcie rozhodla o sprísnení doterajších bezpečnostných pravidiel.

Ochranka po novom kontroluje návštevníkov EP už pred vchodom do budovy a europoslanci majú dočasne zakázané súkromné návštevy - až do odvolania tretieho rizikového stupňa, ktoré v Belgicku platí od 15. januára.

01 - Modified: 2007-03-06 07:25:00 - Feat.: 0 - Title: Vlani sa vytvoril hrubý fixný kapitál za 432,1 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie 05 - Modified: 2024-04-14 19:30:00 - Feat.: - Title: Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:07