globalne_loga
StoryEditor

Al Jazeera píše o Slovensku: Rómovia čelia rasizmu, diskriminácii a násiliu

05.11.2015, 23:00
Autor:
chocho
Portál svetoznámej spravodajskej televízie napísal článok o živote Rómov v osadách na východe Slovenska.

Zlé skúsenosti so životom na Slovensku presvedčili Igora, že vzdelanie je jedinou nádejou pre lepšiu budúcnosť jeho komunity.

Portál známej televízie Al Jazeera píše o Slovensku a veru nie v príliš dobrom svetle. Článok, ktorého kľúčovým slovom je rasizmus, je o dokumentárnom filme, ktorý sa zaoberá životom Rómov z osád na východe Slovenska a modelovým príkladom ich ťažkého života je práve Igor.

Podľa autora článku čelia Rómovia na Slovensku "rasizmu, diskriminácii a dokonca násiliu."

Potom, ako Igor zažil útok zo strany slovenskej polície, sa s podporou svojej sestry Irmy rozhodol vrátiť do školy. Zaviazal sa k získaniu riadneho vzdelania, aby sa mohol pripojiť k Irme ako akreditovaný učiteľ pracujúci s malými deťmi z jeho zbedačenej osady.

Film s názvom Educating Igor (Vzdelávanie Igora) "dáva nahliadnuť do izolovaného zbedačeného sveta slovenskej rómskej komunity. Často vylúčenej zo spoločnosti a výsmešne nazývanej Cigáni,"  píše sa v článku.

"V momente, ako sme vstúpili do rómskej osady Budulovská," opisuje svoje dojmy autorka dokumentu Sylvia Stevens, "neverili sme vlastným očiam. Žije tam 800 Rómov len s jedným vodovodným kohútikom pre väčšinu obyvateľov. ... Ich prístup k elektrine je obmedzený. Keď sme prvýkrát prišli, nebol tam žiadny štandardizovaný zber odpadu. Väčšina komunity je nezamestnaná."

Obraz života v osade Stevensová popisuje ako ponurý, plný diskriminácie a s históriou prenasledovania, ktorú svet dobre pozná.

Stretnutie Igora a Irmy bolo kľúčové a tam sa začal skutočný príbeh, tvrdí autorka dokumentu. Nevnímali sami seba ako obete, to bol proste ich domov a ich komunita. Zaujímalo nás, čo viedlo Igora k tomu, aby sa vzdal návykových látok a rozhodol sa dokončiť svoje vzdelanie.

Irma získala vzdelanie a z osady sa odsťahovala. Vďaka silným rodinným vzťahom Irma Igora všemožne podporuje v snahe študovať.

Stevensová však vníma v osade aj posun k lepšiemu. "Keď sme tam boli na začiatku mája, špinavá cesta bola prešpikovaná kalužami dažďovej vody, v ktorých sa deti hrali. Keď sme sa vrátili v júni, cesta bola vydláždená a odpadky odstránené vďaka novému starostovi. Irma povedala, že trvalo 20 rokov, kým prišla táto zmena."

]

01 - Modified: 2007-11-01 09:18:00 - Feat.: 0 - Title: Líder PKK žiada od Ankary mierový plán
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-03-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa 04 - Modified: 2024-03-04 12:12:36 - Feat.: - Title: Volvo ukázalo na slovenský problém 05 - Modified: 2024-02-29 10:24:06 - Feat.: - Title: Volvo má obrovský záujem zamestnávať Rómov. Urobíme všetko pre to, aby sa to podarilo, vraví Tomáš
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:08