StoryEditor

Ešte nie sme mŕtvi, písali cestujúci z útrob potopeného trajektu

17.04.2014, 13:06
Autor:
iDnesiDnes
„Som nažive, sú tu aj ďalší žijúci študenti, prosím, rýchlo nás zachráňte.“ Aj takéto správy posielali ľudia z miesta tragédie.

Tma, panika a strach z blížiacej sa smrti. Tak predostreli skazu trajektu Sewol, ktorý v stredu ráno stroskotal pri pobreží Kórejského polostrova, cestujúci uväznení na palube lode. Počas tragédie posielali svojim príbuzným textové správy s prosbami o záchranu.

„Som nažive, sú tu aj ďalší žijúci študenti, prosím, rýchlo nás zachráňte,“ citovala agentúra Reuters obsah jednej správy, ktorú z útrob potopenej lodi poslal jeden študent svojmu otcovi.

Podobné správy teraz plní predné stránky kórejských novín. Niektoré z nich zverejnila aj CNN, ktorá upozorňuje, že ich pravosť nemohla nezávisle overiť. Údajne boli odoslané potom, čo sa loď začala potápať a vykresľujú chaos a des medzi cestujúcimi, ktorí čakali na záchranu.

„Nie je tu signál, takže sa nemôžem pripojiť na internet. Posielam preto len textovú správu. Je tu niekoľko ľudí, nič nevidíme, je tu úplná tma. Je tu niekoľko žien a mužov, ženy kričia,“ píše sa v jednej z esemesiek. „Ešte nie sme mŕtvi, prosím pošlite túto správu ďalej.“

„Nemôžem sa hýbať“

Niektorí cestujúci sa v textových správach lúčili so svojimi najbližšími. „Mami, v prípade že ti to nebudem môcť povedať do očí, tak ti to píšem. Milujem ťa,“ napísal jeden zo študentov.

Otec jedného z uväznených študentov radil svojmu synovi esemeskou, aby sa dostal zo svojej kajuty. „Nie – nemôžem sa hýbať, loď je príliš naklonená. Keď sa pohybujem, je to ešte nebezpečnejšie,“ odpovedal mu syn.

Jeden z náčelníkov záchranárov predtým v televíznom rozhovore pripustil, že je málo pravdepodobné, aby ľudia, ktorí zostali vo vnútri lode, prežili.

Nádeje sa zmenšujú

Záchranné tímy stále pokračujú v pátraní a juhokórejské médiá znova a znova opakujú dramatické zábery na trajekt, ktorý sa silno naklonil, než sa prevrhol a potopil, až na malú časť trupu vyčnievajúcu z vody.

Všetko umocňuje skutočnosť, že na palube boli hlavne stredoškoláci na výlete na populárnom ostrov Čedžu, vzdialený asi sto kilometrov od Kórejského polostrova. Nie je zatiaľ jasné, čo nehodu spôsobilo.

Druhý deň po stroskotaní je stále nezvestných 287 zo 475 ľudí na palube. Zachrániť sa podarilo 179 stroskotancov. Juhokórejská agentúra Jonhap informovala vo štvrtok ráno, že počet potvrdených obetí stúpol na deväť. Celková bilancia obetí ale môže podľa agentúry AP prudko ešte vzrásť, pretože nezvestní by museli prežiť v chladnej vode či vo vnútri lode viac ako celý deň.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-10 15:15:00 - Feat.: 0 - Title: Začala sa výstavba diaľničného úseku Mengusovce - Poprad
01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 03 - Modified: 2023-10-23 04:47:27 - Feat.: - Title: Trajekt nabehol na plytčinu neďaleko Švédska, do mora uniklo palivo 04 - Modified: 2023-09-11 11:14:56 - Feat.: - Title: Grécky minister lodnej dopravy podal demisiu pre tragický incident na trajekte, posádka vytlačila cestujúceho 05 - Modified: 2023-03-30 07:55:33 - Feat.: - Title: Najmenej 31 ľudí zahynulo na juhu Filipín pri požiari trajektu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:57