StoryEditor

Žiadna hygiena ani normy. Číňania na kvalitu potravín kašlú

17.01.2015, 17:13
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Kontroly ukázali, že čínsky potravinársky priemysel je na tom horšie, ako sa čakalo.

Takmer polovica kontrolovaných čínskych výrobcov a spracovateľov potravín nespĺňa medzinárodné štandardy. Ukázali to výsledky inšpekcií vykonaných v minulom roku. Veľa spoločností vôbec nepozná hygienické normy a laboratórne testy preukázali prítomnosť pesticídov, antibiotík a ďalších nebezpečných látok v potravinách.

Bez rukavíc a v špine

Kontrolóri hongkonskej spoločnosti AsiaInspection v minulom roku vykonali sedem tisíc kontrol a testov u výrobcov a spracovateľov potravín v Číne. Ich záver je, že 48 percent testovaných spoločností nespĺňa požiadavky, ktoré sú kladené na potravinárske firmy napríklad v Európe či v USA.

"Objavujú sa aj hororové príbehy. Našli sme továrne, kde nevedia nič o hygienických štandardoch. Ľudia, ktorí pracujú s jedlom, nemajú žiadne ochranné pomôcky, rukavice, nič, "povedal CNN viceprezident AsiaInspection Mathieu Labasse.
V niektorých prípadoch laboratórne testy v potravinách preukázali nadmerné množstvo pesticídov, antibiotík, ťažkých kovov, baktérií alebo vírusov. Zákazníci by po zjedení mohli byť aj v ohrození života.

Medzi ďalšími previneniami bolo napríklad zlé zabalenie potravín, nezvyčajné sfarbenie či zápach, falšovanie dátumu spotreby alebo zlé informácie o zložení. V prípade morských plodov sa navyše čínske spoločnosti snažia navýšiť ich váhu pridaním vody.
"Vidíme, že povedomie o kvalite rastie, ale zatiaľ nesledujeme konkrétne zlepšenia, to ešte len príde," dúfa Labasse. Pre úrady je podľa neho ťažké kontrolovať všetko, pretože v Číne je okolo 500 tisíc spoločností vyrábajúcich alebo spracúvajúcich potraviny a 70 percent z nich má menej ako desať zamestnancov.

Škandály s potravinami riešili McDonalds či KFC

"Spoločnosti ako McDonalds či KFC komunikujú s dodávateľmi síce denne, ale nevedia, čo sa deje za oponou," povedal Labasse. Zameriavajú sa len na firmy, s ktorými uzavrú zmluvu, ale už nie na ich dodávateľa. "Mali by kontrolovať celý reťazec a ísť ďalej na tretí či štvrtý stupeň dodávateľov," myslí si Labasse.

Čína sa v posledných rokoch s potravinárskymi kauzami stretáva často. V minulom roku boli do škandálu s predajom mäsa po dátume spotreby zatiahnuté aj americkej spoločnosti ako McDonald's, Starbucks, KFC, Pizza Hut a Burger King.

Rok predtým polícia zasiahla proti gangu, ktorý chcel dodať na trh mäso prejdenej takmer päťdesiat rokov (viac tu). V máji 2013 čínski kontrolóri odhalili, že pod nálepkou ovčieho tu obchodníci predávali potkanie a líščie mäso.

V roku 2008 sa otrávilo 300 tisíc detí a šesť z nich zomrelo po požití mliečnych výrobkov s melamínom. Ten výrobcovia pridávali do rozriedeného mlieka, aby zvýšili obsah dusíka, čím pri testoch maskovali nízky obsah bielkovín. V januári 2009 si trest smrti vypočuli dvaja riaditelia tovární, ktoré melamín vyrábali.

01 - Modified: 2007-02-18 21:20:54 - Feat.: 0 - Title: Slnečné búrky "pod lupou"
01 - Modified: 2024-04-11 09:01:14 - Feat.: - Title: Sto rokov rybích lahôdok zo Žiliny 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacnejšie veľkonočné nákupy? Reťazec zrušil daň z pridanej hodnoty pre stovku základných potravín 03 - Modified: 2024-03-06 09:48:28 - Feat.: - Title: Štát nás dostal do kritickej situácie, tvrdia pekári. Zmena legislatívy sa odráža aj na cenách chleba 04 - Modified: 2024-03-01 12:44:00 - Feat.: - Title: Potravinári môžu žiadať o odvodovú úľavu za marec. Rozšíril sa aj ich okruh 05 - Modified: 2024-03-01 13:47:10 - Feat.: - Title: Mikroténové vrecká z obchodov čoskoro zmiznú alebo si za ne zaplatíme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:13