StoryEditor

Londýn spúšťa železnú oponu. Zavelil do boja s radikálmi

16.03.2015, 23:00
Autor:
jmjm
Londýn pripravuje veľkú stratégiu proti hrozbám radikálov.

Hrozba „psychického teroru Západu“ zo strany Islamského štátu postavila Britániu do pozoru. Úrady v ostrovnej krajine chystajú veľkú protiislamistickú stratégiu, aby sa pripravili aj na avizované zaplavenie Európy imigrantmi z Líbye. „Musíme sa vzchopiť a byť asertívnejší v presadzovaní svojich hodnôt. Napádať extrémistov, ktorí im principiálne odporujú,“ píše sa vo vládnom dokumente, ktorý unikol do britských médií. Súčasťou veľkej preventívnej stratégie boja s islamistickými radikálmi, ktorú plánuje krajina predstaviť už v najbližších dňoch.

O štyroch sa vie

Médiá sa dostali aj k ďalším informáciám. Konkrétne o troch pripravovaných opatreniach. Podmienkou získania víz má byť po novom vyhlásenie, že žiadateľ sa zaväzuje prijať „britské hodnoty“. Okrem toho budú imigrantom na ostrovoch hroziť penále, ak sa nebudú zdokonaľovať v anglickom jazyku. Osobám s extrémistickým zmýšľaním má byť zakázané pracovať s deťmi bez dozoru. V mene predchádzania prípadnému „vymývaniu mozgov“. Británia si okrem toho plánuje poriadne posvietiť aj na neoficiálne súdy riadiace sa pravidlami islamského práva šaría v moslimských komunitách. V posledných rokoch prežívajú na ostrovoch boom.

Najkontroverznejšie opatrenie je však obmedzenie slobody pohybu. Tisíckam Britov, ktorí vyznávajú ideológiu radikálnych islamistov, má byť radikálne obmedzená možnosť cestovať do oblastí ovládaných Islamským štátom. „To môže byť dvojsečná zbraň. Prinútenie radikála, aby ostal v krajine, môže byť nakoniec horšie ako umožniť mu vycestovať. Práve pri svojej ceste môže takpovediac dostať, liečbu šokom‘, keď bude vystavený skutočným podmienkam Islamského štátu,“ povedal pre HN expert z Asociácie pre medzinárodné otázky Jakub Kufčák. Ako dodáva, v odborných kruhoch panuje presvedčenie, že veľa ľudí po návrate z oblastí ovládaných radikálmi zmení svoj pohľad na svet a po návrate do Británie bude vedieť oceniť pozitíva tamojšej kultúry.

Moslimská kritika

Najnovšia iniciatíva Británie však pobúrila časť jej občanov z radov moslimov. „Je smutné, že zo slova preventívny sa stala jedovatá značka. Väčšina moslimov sa dostáva do tieňa podozrenia,“ konštatoval pre britské médiá tamojší policajný dôstojník vo výslužbe a moslim Dal Babu. Umiernení prívrženci islamu už hovoria o demonštráciách v krajine. Tamojšia moslimská obec vyhlásila, že nová legislatíva bude „kriminalizovať“ islam a umlčať „legitímnu kritiku a nesúhlas“. „Odmietame vykresľovanie moslimov a moslimskej komunity ako bezpečnostného rizika,“ píše sa v kritickom liste vláde. Jej signatári upozorňujú, že protiteroristické opatrenia spúšťajú „hon na čarodejnice“ v prípade moslimov. A trpia tým bežní moslimovia, ktorí pracujú ako personál v zdravotníctve alebo ako učitelia v školách.

Spozornelo aj Slovensko

Vyhrážky zo strany radikálov z Islamského štátu berie vážne aj slovenské ministerstvo vnútra. „Slovenská republika prijala vnútorné bezpečnostné opatrenia, avšak bezpečnostné opatrenia, ktoré sa v rámci krajiny prijímajú, nemôžeme zverejňovať,“ odkázal pre HN tlačový odbor rezortu.

Aj keď konkrétne kroky ministerstvo nezverejnilo, vo všeobecnosti má ísť o „zefektívnenie a skvalitnenie spolupráce

medzi všetkými bezpečnostnými zložkami v rámci Slovenskej republiky a tiež spoluprácu so zahraničnými partnermi“.

Naša krajina však nečelí takým problémom ako Británia. Tam každoročne stúpa počet odhalených prípadov nelegálnej

migrácie. A to aj z krajín, kde úraduje Islamský štát. V prípade Slovenska však náš rezort vnútra nič také neeviduje.

01 - Modified: 2007-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovan sa priblížil k tretiemu miestu
01 - Modified: 2017-03-22 14:47:51 - Feat.: - Title: Na kávu k Ralphovi Laurenovi? Prečo nie! 02 - Modified: 2016-11-14 05:17:23 - Feat.: - Title: Britský parlament možno presťahujú do bubliny, položenej na Temži 03 - Modified: 2016-07-02 13:47:39 - Feat.: - Title: Milujeme EÚ. Tisíce Britov protestujú proti odchodu z únie 04 - Modified: 2016-06-18 09:26:18 - Feat.: - Title: Zdeněk Strnad: Zakažme štíhlé lidi, protože jsou krásní! 05 - Modified: 2016-02-15 18:20:11 - Feat.: - Title: Britská banka HSBC má po Brexite jasné plány, až 1000 zamestnancov presunie mimo ostrovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:26