StoryEditor

Masaker v Paríži bol pre teroristov lacný, jeden mŕtvy ich stál 53 eur

24.11.2015, 09:00

Francúzi a Belgičania po teroristických útokoch v Paríži minuli už miliardu eur za mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Ako však vypočítala agentúra Reuters, pre samotných džihádistov masaker neznamenal veľkú finančnú záťaž. Do útoku zrejme investovali len zhruba 7 000 eur.

Ak sú odhady agentúry Reuters správne, pri konečnej bilancii 130 obetí by to znamenalo, že každá vražda útočníkov vyšla asi 53 eur. Odhad zahŕňa nákup zbraní, munície a materiálov pre výrobu samovražedných opaskov, ale aj dopravu z Belgicka a ubytovanie ôsmich ľudí na parížskom predmestí.

Najnákladnejšou položkou v "rozpočte" bruselskej bunky teroristického hnutia Islamský štát je rozhodne nákup strelných zbraní a munície. Džihádisti strieľali automatickými puškami. Podľa informácií Europolu sa dá kalašnikov na čiernom trhu v Európe kúpiť zhruba za 300 až 700 eur, píše portál iDNES.cz.

Priamo na Blízkom východe by tento náklad odpadol, pretože islamisti dobyli napríklad množstvo zbrojných skladov sýrskej vlády a prístup k zbraniam tak majú zaistený. Dostať útočnú pušku do Európy je však problém, do lietadla sa potajomky nedostane a pozornosť by vzbudila aj medzi utečencami, ak by sa teroristi rozhodli k infiltrácii na Západe využiť migračnú krízu. Spoliehajú sa preto na východoeurópsku produkciu a čierny trh.

Reuters do nákladov na parížsky útok počíta sedem kalašnikovov - s tromi z nich teroristi vtrhli na rockový koncert v sieni Bataclan, ďalšie tri sa našli v autách a vzhľadom k počtu teroristov agentúra do výpočtov pridáva jeden rezervný.

Väčšina vystrieľaných nábojov bola podľa agentúry kalibru 7,62 milimetrov, na internete sa ich za 500 eur dá zohnať dvetisíc. Celkové náklady na strelné zbrane preto Reuters odhaduje na 5 400 eur.

Satanova matka sa dá dostať v lekárni

Francúzski vyšetrovatelia podľa agentúry AP už deň po útokoch uviedli, že všetkých sedem mŕtvych teroristov v Paríži malo na sebe samovražedné opasky plné látky, ktorú odborníci kvôli vysokej prchavosti prezývajú Satanova matka. Oficiálne ide o triperoxid acetanu označovaný ako TATP.

Medzi páchateľmi samovražedných atentátov sa teší značnej obľube - napríklad v roku 2005 práve táto výbušnina zabila desiatky ľudí v londýnskom metre a autobusoch. Pre skúseného chemika nie je zložitá na výrobu, môže napáchať značné škody a suroviny sa dajú bez problému zohnať v bežných obchodoch.

"Improvizovaná výbušnina, ktorú je pomerne jednoduché vyrobiť. Môže byť veľmi nestabilná a citlivá voči teplu, nárazom a treniu. TATP sa pripravuje zo zmesi peroxidu vodíka a acetónu s prímesou kyseliny - napríklad sírovej, dusičnej alebo chlorovodíkovej," uvádza o použitej výbušnine protiteroristická centrála USA.

V látke s chemickým vzorcom C9H18O6 mimochodom oproti väčšine iných trhavín chýbajú atómy dusíka, takže s ňou môže terorista bezpečne prejsť aj detektorom, ktorý odhalí iné trhaviny - napríklad TNT, hexogén alebo pentrit.

"Chemické prísady sa dajú dostať v lekárňach, pre každý opasok zhruba za päť až desať eur," počíta agentúra Reuters. Zvyšné komponenty pre výrobu pásu podľa nej bežne ponúkajú obchody pre domácich majstrov, napríklad použitých skrutiek sa dá za 150 eur kúpiť zhruba 500. Potom už sú potrebné len bežné drôty a batérie.

Hotely, autá i benzín

Krátkodobé ubytovanie teroristi zaistili ôsmim ľuďom. Saleh Abdeslam, ktorý je doteraz na úteku pred políciou, cez internet na týždeň prenajal byt na severofrancúzskom predmestí Bobigny. Jeho majiteľ pri policajnej razii vykreslil, že v byte nocovali milí a slušne oblečení ľudia. Povedali mu, že pracujú v bezpečnostnej agentúre.

Prostredníctvom serveru Booking.com zaistil Abdeslam tiež tri noci v dvoch hotelových izbách v Alfortville na juhovýchode francúzskej metropoly.

Celkom mohol za ubytovanie zaplatiť 680 eur, píše Reuters s odvolaním sa na rezervačné servery, ktorých ceny agentúra porovnala s policajnými záznamami.

Ďalším "prevádzkovým nákladom" bola doprava teroristov z ich centrály v bruselskej štvrti Molenbeek do Francúzska. Prišli tam tromi vypožičanými autami s belgickými registračnými značkami - Volkswagen Polo, Renault Clio a Seat Leon. Týždenný prenájom spolu s pohonnými hmotami vyjde podľa agentúry Reuters v Belgicku zhruba 595 eur.

Útok na Dvojičky vyšiel drahšie kvôli leteckému výcviku

Celková suma uvedená v úvode článku nezahŕňa prípadnú dopravu teroristov do Európy. Špekuluje sa o tom, že jeden či dvaja z páchateľov sa na Západ mohli dostať takzvanou balkánskej trasou spoločne s vlnou utečencov.

Cena plavby cez Egejské more na preplnenom gumovom člne podľa agentúry Reuters stojí vyše tisíc eur, bezpečnejšia cesta môže byť päťkrát nákladnejšia. Náklady na prípravu parížskeho masakru sú výrazne nižšie ako investícia, ktorú vynaložila teroristická sieť al-Kájda na útoky z 11. septembra 2001.

Americká vyšetrovacia komisia odhaduje, že teroristov mohol vyjsť až 500 tisíc dolárov.

Počas útoku na veže Svetového obchodného centra či Pentagon a v troskách lietadla, ktoré vďaka vzbure cestujúcich nedosiahlo ciel, zahynuli tri tisícky ľudí.

Každá obeť teda teroristov stála necelých 170 dolárov. Útok predražil najmä pilotný výcvik, ktorý je sám o sebe drahý a navyše vyžaduje dlhodobé ubytovanie.


 

01 - Modified: 2007-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je Danica Paroulková
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:00