StoryEditor

Vladimir Putin noc pred voľbami nespal

07.12.2003, 23:00
Jasným víťazom ruských parlamentných volieb sa podľa prvých odhadov stala prokremeľská strana Jednotné Rusko s 34 percentami. Na druhom mieste na základe vyhodnotenia ankiet skončili komunisti so 14 percentami, za nimi liberálni demokrati Vladimira Žirinovského s 11 percentami.

Jasným víťazom ruských parlamentných volieb sa podľa prvých odhadov stala prokremeľská strana Jednotné Rusko s 34 percentami. Na druhom mieste na základe vyhodnotenia ankiet skončili komunisti so 14 percentami, za nimi liberálni demokrati Vladimira Žirinovského s 11 percentami. Prozápadné Jabloko a Zväz pravicových síl by mali prekročiť päťpercentnú hranicu.Ústredná volebná komisia zverejnila po deviatej hodine moskovského času výsledky volieb po sčítaní 2,39 percenta hlasov. Aj podľa nej bolo na prvom mieste Jednotné Rusko s 36,46 percenta hlasov, na druhom však skončili liberálni demokrati s 15,61 percenta a až za nimi komunisti s 13,26 percenta. Jabloko a Zväz pravicových síl podľa komisie päťpercentnú hranicu neprekročili, na rozdiel od bloku Vlasť.
Analytici nepočítali pri ruských parlamentných voľbách s veľkými prekvapeniami. Otvorená bola len otázka, či prozápadné Jabloko a Zväz pravicových síl prekročí päťpercentnú hranicu, potrebnú na vstup do parlamentu.
Vo volebných okrskoch vládla včera podľa médií sviatočná atmosféra: zaznievala v nich hudba, prvovoličom sa rozdávali darčeky a v bufetoch sa za nízke ceny predávalo občerstvenie. Jediným narušením bol požiar vo volebnej miestnosti v Čečensku a vajíčko na pleci premiéra Michaila Kasjanova. "Je to prejav demokracie," komentoval incident s humorom predseda vlády.
Vladimir Putin noc pred dňom D ani nespal. Ako však prezradila jeho manželka Ľudmila zhromaždeným novinárom, nebolo to kvôli včerajším udalostiam - jeho milovaný labrador Koni, ktorého mu daroval minister Sergej Šojgu, totiž priniesol potomstvo. Komu ruský prezident dal svoj hlas, prezradiť nechcel. "Moja odpoveď by sa dala vnímať ako agitácia. Je však známe, koho preferujem," vyhlásil vo vysielaní televíznej stanice ORT.
Líder prokremeľského Jednotného Ruska - minister vnútra Boris Gryzlov sa zasa so svojím hlasovaním poponáhľal. "Do volebnej miestnosti č. 109 prišiel nielen ako prvý z politikov, predbehol aj všetkých ostatných a vyzval Rusov nasledovať jeho príklad - prebudiť sa a ísť hlasovať," napísal internetový denník Gazeta. "Rusko je v poriadku, netreba ho liečiť, len prebudiť," povedal novinárom Gryzlov.
Anatolij Čubajs - jeden z podpredsedov Zväzu pravicových síl, prišiel do volebnej miestnosti - ako povedal novinárom - v zlej nálade. Mnohí voliči podľa neho nie celkom pochopili vážnosť situácie. "Reálne sa môže stať, že zajtra sa prebudíme v inej krajine," varoval predstaviteľ pravice.
Vladimir Žirinovskij aj v deň volieb vyrobil škandál. Keď odovzdal svoj hlas, pristúpil k novinárom, ktorí sa vo volebnej miestnosti zhromaždili a do kamier odpovedal na otázky. Po niekoľkých minútach predseda komisie politika poprosil, aby opustil miestnosť a nerušil priebeh volieb. Líder liberálnych demokratov sa rozčúlil a žiadal od neho dokumenty. Vyhlásil, že v danom okrsku sa porušujú občianske práva. Všetko uzavrel vyhlásením, že ho k "tomuto škandálu vyprovokovali".
Aktívnosť voličov bola podľa Ústrednej volebnej komisie nižšia ako sa očakávalo. Do šiestej hodiny moskovského času k urnám pristúpilo takmer 50 percent voličov. Potrebná je 25-percentná účasť vo všetkých 89 subjektoch federácie. O bezpečnosť sa počas volieb staralo viac ako 300-tisíc policajtov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 16:15