StoryEditor

Juncker upozornil Rusko: Hranice štátov únie sú nedotknuteľné

09.09.2015, 15:37
Autor:
TASRTASR

Bezpečnosť a hranice členských štátov Európskej únie sú "nedotknuteľné". Týmito slovami analyzoval predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vzťahy EÚ s Ruskom v rámci svojho historicky prvého prejavu o stave únie.

Jeho slová o nedotknuteľnosti hraníc krajín EÚ sú varovaním pre Rusko, ktorého akcie na Ukrajine sú dôvodom na obavy pre krajiny v strednej a východnej Európe.

"Bezpečnosť a hranice členských štátov EÚ sú nedotknuteľné a chcem, aby Moskva jasne pochopila túto záležitosť," povedal Juncker v časti svojho prejavu na pôde Európskeho parlamentu (EP), v ktorom hodnotil situáciu na Ukrajine.

Šéf EK zdôraznil, že baltské štáty, ktoré sú členmi únie, by mali vedieť, že solidarita nie je prázdne slovo. Občanov Estónska, Litvy a Lotyšska upozornil, že "sme tu dnes a budeme tu, aj keď to budete potrebovať". Ide o tri krajiny, ktoré sa v roku 1990 vymanili spod kontroly bývalého Sovietskeho zväzu, v roku 2004 vstúpili do EÚ aj do NATO a dnes spolu s Poľskom vyjadrujú najväčšie obavy spojené s akciami Moskvy na Ukrajine.

Podľa Junckera si tri pobaltské krajiny a Poľsko nesmú myslieť, že ostatné členské štáty EÚ nebudú stáť na ich strane v prípade, ak sa ich hranice alebo bezpečnosť ocitnú v nebezpečenstve.

"V prípade potreby máme povinnosť chrániť bezpečnosť všetkých," zdôraznil šéf exekutívy EÚ. Juncker pri tejto príležitosti opätovne vyzval na vytvorenie spoločnej európskej armády.

Predseda EK sa dnes nezmienil o potrebe nových sankcií EÚ voči Rusku, hoci podľa kópií jeho pripravenej reči, ktoré prenikli medzi novinárov, mal pôvodne v úmysle presadzovať sprísnenie režimu sankcií EÚ proti Moskve.

Juncker však priznal, že prijaté reštriktívne opatrenia majú "svoju cenu pre každú z našich ekonomík" a ovplyvňujú dôležité oblasti života ako napríklad poľnohospodárstvo. Dodal však, že sankcie sú silným nástrojom na to, ako reagovať na agresiu a narušenie medzinárodného práva. Mali by byť podľa neho zachované dovtedy, kým budú naplno zavedené ustanovenia dohody Minsk II znamenajúce prímerie medzi bojujúcimi stranami na východe Ukrajiny.

"EÚ musí dokázať Rusku, že akákoľvek konfrontácia má svoju cenu, ale zároveň musí dať jasne najavo, že je pripravená reagovať," vysvetlil Juncker.

01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:10