StoryEditor

Pokrok pri dosiahnutí mieru brzdí Kyjev, my ho podporujeme, vyhlásil Putin

06.06.2015, 08:07
Autor:
TASRTASR

Rusko plne podporuje mierové dohody o spôsoboch urovnania krízy na východe Ukrajiny podpísané vo februári v Minsku, uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera ruský prezident Vladimir Putin, ktorý súčasne vyjadril ľútosť, že Kyjev brzdí pokrok pri realizácii mierovej zmluvy.

Príčina vzniku krízy na Ukrajine je podľa Putina očividná a je výsledkom neprofesionálnych krokov Západu, ktorému sa situácia vymkla spod kontroly. "Ešte raz podčiarkujem: toto nebola naša voľba, my sme sa o to neusilovali, boli sme jednoducho nútení reagovať na to, čo sa deje," vyhlásil Putin na margo postupu Ruska.

Ruský prezident zdôraznil, že jeho krajina je zainteresovaná na dôslednom a bezpodmienečnom plnení minských protokolov, ktoré označil za "správne, spravodlivé a splniteľné".

Putin sa takto vyjadril len niekoľko dní po vypuknutí najkrvavejších bojov od podpísania dohody o prímerí vo februári, čo opäť vyvolalo pochybnosti o možnosti jej realizácie. Ruský prezident však uviedol, že ozbrojené operácie veľkého rozsahu na východe Ukrajiny prestali a realizovala sa aj dohoda o odsune ťažkých zbraní. Priznal, že naďalej dochádza k občasným prestrelkám i stratám na životoch.

Ruský prezident zdôraznil, že "nastal čas začať plniť minské dohody", čím mal na mysli realizáciu ústavnej reformy, ktorá by zabezpečila autonómiu pre samozvané republiky na východe Ukrajiny, prijatie zákona o voľbách do miestnych orgánov a v koordinácii s orgánmi medzinárodne neuznaných subjektov vyhlásených v Donbase aj vyhlásenie amnestie.

Ako upozornil Putin, problémom je kyjevské vedenie, ktoré si "ani nechce sadnúť za rokovací stôl" a hovoriť s východoukrajinskými regiónmi. "My tu nič nezmôžeme. Len naši európski a americkí partneri môžu mať vplyv na túto situáciu," uviedol.

Ruský prezident súčasne upozornil, že Kyjev prerušil ekonomické vzťahy s regiónmi ovládanými proruskými separatistami, čo na východe Ukrajiny vyvolalo humanitárnu katastrofu. Pripomenul tiež, že EÚ by mala splniť svoje záväzky ohľadom obnovenia bankového systému v regióne. "Keď už hovoríme o tom, čo by niekto mohol alebo mal urobiť, myslím, že EÚ by určite mala Ukrajine poskytnúť väčšiu finančnú pomoc," uviedol Putin.

Rozhovor pre taliansky denník Putin poskytol krátko pred svojou návštevou v Taliansku. Uviedol v ňom tiež, že EÚ by mohla Ukrajine poskytnúť väčší objem finančnej pomoci, aby sa jej podarilo prekonať krízu.

01 - Modified: 2007-06-19 05:57:00 - Feat.: 0 - Title: Smer sa zdrží pri hlasovaní o zúžení imunity
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:12