StoryEditor

Rozšírenie Európskej únie bude dráma

02.05.2002, 00:00
Poľský premiér Leszek Miller tvrdí, že Benešove dekréty nie sú pre EÚ problémom. Otváranie tejto témy je spôsobené len predvolebnou kampaňou v Nemecku, povedal v rozhovore, ktorý poskytol HN koncom minulého týždňa pri návšteve Prahy.
Pán premiér, môže sa ešte vyskytnúť čosi, čo by mohlo zabrániť vstupu Poľska a ďalších kandidátskych krajín do Európskej únie?

- Únia sa v roku 2004 rozšíri o desať krajín. Existujú však ešte vážne problémy, ktoré môžu mať veľmi dramatický vývoj. Mám na mysli predovšetkým veci, ktoré sa, tak ako to už býva, týkajú peňazí. V prvom rade ide o príspevky do spoločného rozpočtu únie. Poľsko jednoducho nemôže byť čistým prispievateľom, teda platiť do rozpočtu EÚ viac, ako z neho dostávať. To by znamenalo, že by ekonomicky podporovali také bohaté krajiny, ako je napríklad Nemecko alebo Veľká Británia. My sme pritom jednoznačne chudobnejší.

Druhý problém sa týka spoločnej poľnohospodárskej politiky a priamych platieb poľnohospodárom. Návrhy EÚ, ktoré poznáme, sú veľmi neuspokojivé. Bolo by vhodné, keby sa všetky kandidátske krajiny smerujúce do únie mohli v tejto otázke dohodnúť na spoločnom postupe. To by výrazne posilnilo naše šance na dosiahnutie lepších podmienok.

Viacerí českí politici hovoria o tom, že v Európe výrazne získali na moci sily, ktoré sa usilujú zmeniť výsledky druhej svetovej vojny. Pociťujete to rovnako? Nie sú útoky proti Benešovým dekrétom i útokmi proti záuj...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:21