StoryEditor

V troskách lákajú Nepálčanky na zárobok. Končia v nevestincoch a v biede

19.05.2015, 18:25

Už pred zničujúcim zemetrasením boli nepálske ženy terčom kupliarskych gangov a každý rok ich tisíce končili v indických a afrických nevestincoch. Prírodná katastrofa problém podľa mimovládnych organizácií ešte prehĺbi. Mnoho Nepálčaniek sa nechá zlákať vidinou veľkých peňazí, v cudzine ich však čaká život v absolútnej biede.

Zemetrasenie z 25. apríla zdevastovalo veľkú časť Nepálu a zanechalo jeho obyvateľov v zúfalstve a strachu o budúcnosť. Opravy zničených domov a návrat k normálnemu životu potrvajú roky. Tragédia navyše priživuje problémy, s ktorými sa Nepál stretával už pred zemetrasením. Jedným z nich je vyčíňanie kupliarskych gangov, ktoré sa zameriavajú na mladé ženy a dievčatá. Najčastejšie končia v Indii, Južnej Kórei a Afrike, kde sa z donútenia stávajú prostitútkami.

Podľa údajov OSN a miestnych neziskových organizácií ročne skončí vo verejných domoch za hranicami asi 12 až 15-tisíc mladých Nepálčaniek. Nedávne zemetrasenie vytvorilo pre prácu pašerákov ideálne prostredie. V krajine panuje chaos a ziskuchtiví priekupníci sa tak môžu pod zásterkou pomoci jednoducho dostať do odľahlých dedín.

Dievčatám ponúknu veľký zárobok v zahraničí a s ním aj sen, že dokážu svojim blízkym pomôcť pri rekonštrukcii zničených domov. "Presne v takýchto chvíľach sa pašeráci a priekupníci vydávajú unášať ženy. Už pracujeme na tom, aby o tom miestni vedeli," uviedla pre server The Guardian Sunita Danuwarová z neziskovej organizácie sākt Samuha s centrom v Káthmandu.

Jednou z obetí kuplierov sa ešte pred zemetrasením stala dvadsaťročná Sita, ktorú k ceste do zahraničia prinútil strýko a jej rodičom tvrdil, že si zarobí slušné peniaze. Po príchode do Indie Situ odviedli do nevestinca, kde mala každý deň nechránený sex s dvadsiatimi až tridsiatimi mužmi. Sedem dní v týždni, po celý rok.

Vyslobodenie prišlo až vlani pri zásahu polície, ktorá ju oslobodila a Sita sa mohla vrátiť do Nepálu. Happy end sa však nekoná - v Indii sa nakazila vírusom HIV. "Mám obavy o ostatné ženy, ktoré by mohli odviesť. Potrebujú peniaze a budú v pokušení, keď im ponúknu prácu. Potom sa im stane to isté, ako mne," myslí si Sita.

Nepál je jednou z najchudobnejších krajín Ázie, zároveň je rajom pašerákov všetkého druhu. Pod Himalájami sa pašujú tigrie kože, narkotiká aj ľudia. Danuwarová vysvetľuje, že väčšina zločineckých sietí má korene v Indii, čo boj proti pašerákom v podstate znemožňuje. Gangy majú v Nepále desiatky agentov, ktorí pašerákom dávajú tipy na konkrétne ženy, najmä z vidieckych oblastí.

Ženy však nemusia skončiť v zahraničí. V Káthmandu sa totiž nachádzajú stovky "masážnych salónov", kde ženy pracujú v biednych podmienkach za minimálnu mzdu a často sú nútené k sexu.

Ak sa žene z pazúrov kupliarov podarí utiecť, je poznamenaná na celý život. Obete sexuálneho násilia sú v Nepále ostrakizované. Sitini bratia nechcú mať so svojou zneúctenou sestrou nič spoločné a keď sa s nimi spojila, odmietli sa s ňou baviť.

"Povedali mi, že nemajú žiadnu sestru a že mám určite zlé číslo," smúti mladá Nepálka, ktorá teraz žije v tábore prevádzkovanom organizácií Šaktí Samuha. S rodičmi nie je v kontakte a netuší, či nezomreli pri zemetrasení. Dúfa, že vidina veľkých peňazí v súčasnej zúfalej situácii nezláka na scestie ďalšie ženy z Nepálu.

01 - Modified: 2007-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Účtovanie pohonných látok
01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:01