StoryEditor

V Kyjeve vládne zmätok. Porošenko nesúhlasí s demisiou Jaceňuka

25.07.2014, 13:49
Autor:
iDnesiDnes
Porošenko poslal vo štvrtok šéfovi parlamentu Oleksandrovi Turčynovovi list, v ktorom vyzval snemovňu na hlasovanie o dôvere vláde.

Neprehľadná situácia vznikla v ukrajinskom vedení po štvrtkovej demisii premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý odstúpil po tom, čo parlamentom neprešiel kľúčový balík zákonov. Krátko predtým koalíciu opustilo hnutie Udaru a strana Sloboda. Ukrajinský prezident Petro Porošenko s demisiou nesúhlasí a žiada hlasovanie o dôvere vláde.

Porošenko poslal vo štvrtok šéfovi parlamentu Oleksandrovi Turčynovovi list, v ktorom vyzval snemovňu na hlasovanie o dôvere vláde. Rozpad koalície podľa hlavy štátu nie je právnym dôvodom pre demisiu kabinetu a nesmie paralyzovať chod štátu. „Snemovňa je povinná ďalej riešiť otázky štátnej dôležitosti," napísal prezident so zrejmým odkazom na bojové operácie proti povstalcom na východe krajiny. O demisii premiéra, ktorá automaticky znamená aj rezignáciu celej vlády, by mal parlament hlasovať ešte v piatok. 

Vedenie Jaceňukovej strany Vlasť oznámilo, že demisiu premiéra podporí. Vodca bývalej koaličnej strany Sloboda Oleh Ťahnybok však vyhlásil, že jeho poslanci na rezignáciu "samozrejme" hlasovať nebudú, aby paralyzovali riadenie štátu. "Jaceňuk je premiérom právne aj fakticky," komentoval situáciu Ťahnybok.

Jaceňuk svoju demisiu oznámil po tom, čo neprešiel kľúčový balík zákonov o energetike a armádnom rozpočte. Ukrajinský minister financií Oleksandr Šlapak sa vo štvrtok snažil presvedčiť poslancov o nutnosti navýšenia príjmov do štátnej kasy s poukazom na preťahujúcu sa "protiteroristickú operáciu" na východe krajiny. Parlament odmietol aj ďalší kľúčový návrh zákona upravujúci systém prepravy plynu cez ukrajinské územie.

Kabinet v piatok medzitým potvrdil vo funkcii úradujúceho premiéra Volodymyra Hrojsmana. Doteraz pôsobil ako vicepremiér a minister pre miestny rozvoj. Rad ukrajinských komentátorov i politikov rozhodnutie považuje za protiústavné, pretože o predsedovi vlády rozhoduje podľa ústavy parlament a prezident, nie sama vláda.

Podľa ukrajinskej ústavy má prezident právo rozpustiť parlament, ak do 30 dní nevznikne nová vládna väčšina. Strany Udaru a Sloboda štvrtkovým odchodom z koalície chceli dosiahnuť práve toho, aby boli po rozpustení snemovne vypísané nové parlamentné voľby. Sám prezident Porošenko už predtým sľúbil ich usporiadanie koncom tohtoročného októbra.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-22 05:41:45 - Feat.: 0 - Title: Kaníka brzdí meno
01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 19:29