StoryEditor

Vedenie krajiny nekontroluje situáciu v Donecku

30.04.2014, 11:52
Autor:
tasr, stltasr, stl

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo svojej správe o vývoji na Ukrajine konštatuje, že situácia v Doneckej oblasti sa za posledné dni zhoršila a v Charkovskej oblasti sa po pokuse o vraždu primátora Charkova Hennadija Kernesa zvýšilo napätie.

Situáciu na západe, juhu a v strednej časti Ukrajiny, ako aj v Kyjeve označila OBSE v správe zverejnenej na svojej webovej stránke za pokojnú.

V súvislosti s vývojom situácie v oblastiach na juhovýchode Ukrajiny dnes dočasný prezident Oleksandr Turčynov zvolal do Kyjeva gubernátorov všetkých oblastí. Na schôdzke priznal, že vedenie krajiny situáciu v Donecku a priľahlej oblasti nekontroluje. Dodal, že tamojšie bezpečnostné zložky nie sú schopné túto situáciu zmeniť. Kritizoval, že časť z nich nekoná v súlade so svojou prísahou a časť dokonca "s teroristami" spolupracuje.

Turčynov nariadil vytvoriť v každej z oblastí "pluky teritoriálnej obrany", ktorých príslušníkmi majú byť vojaci armády, ale aj "vlastenci ochotní bojovať za vlasť so zbraňou v ruke". Podľa predstáv kyjevskej vlády majú byť pluky mobilné, aby sa mohli operatívne presúvať aj do iných regiónov.

Dočasný ukrajinský prezident súčasne uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily sú v súvislosti s hrozbou rozpútania vojny zo strany Ruska v plnej bojovej pohotovosti.

Upozornil tiež, že počas nadchádzajúcich sviatkov - 1. a 9. máj - Ukrajine hrozí séria provokácií, ktorých cieľom je ďalšia destabilizácia situácie.

Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov - sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny. Protesty sa tam podarilo potlačiť, ale rozšírili sa aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami.

V Slovjansku separatisti minulý piatok zadržali dokonca skupinu vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, označujú ich za vojnových zajatcov a podozrievajú zo špionáže pre Ukrajinu.

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad juhovýchodom spustila protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu. Napriek tomu sa separatisti v uplynulých dňoch opäť zmocnili viacerých budov vládnych úradov a polície, ako aj sídiel štátnej televízie v Donecku aj v Luhansku, kde dnes skupina protivládnych ozbrojencov štyri hodiny blokovala príjazdy ku kasárňam ukrajinskej armády.

V Donecku navyše v pondelok došlo k hromadnej bitke medzi sympatizantmi súčasnej vlády v Kyjeve a proruskými separatistami. V súvislosti s tým dnes ministerstvo vnútra odvolalo z funkcie dvoch vysokopostavených policajných dôstojníkov. Ako príčina sa uvádza nezvládnutie povinností súvisiacich s ochranou verejného poriadku. V bitke bolo viacero ľudí zranených, pričom 13 z nich utrpelo stredne ťažké zranenia.

Proruskí separatisti obsadili dnes aj jednu z budov polície a radnicu vo východoukrajinskom meste Horlivka. Podobný scenár sa v najbližších dňoch očakáva aj v mestách Mariupol a Berďansk.

 

01 - Modified: 2006-04-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pražská burza plánuje od septembra obchodovať s futures
01 - Modified: 2024-09-27 12:20:25 - Feat.: - Title: Nórsko prestane automaticky udeľovať ochranu všetkým Ukrajincom 02 - Modified: 2024-09-27 07:42:26 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že na Kryme zadržala dvoch ukrajinských agentov 03 - Modified: 2024-09-26 19:13:35 - Feat.: - Title: V Poľsku odsúdili Ukrajinca a Bielorusa za špionáž v prospech Ruska 04 - Modified: 2024-09-26 11:02:07 - Feat.: - Title: Nord Stream zničilo komando zložené z ukrajinských civilistov, zistili v Nemecku 05 - Modified: 2024-09-25 09:50:00 - Feat.: - Title: Rusko je ako domček z karát, skôr či neskôr sa rozpadne. Musí sa to však stať s minimom násilia (ROZHOVOR)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 10:24