StoryEditor

Ukrajinská armáda je v bojovej pohotovosti. Bojí sa vojny s Ruskom

30.04.2014, 16:19
Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval regióny, aby sa pripojili k obrane krajiny.

Ozbrojené zložky Ukrajiny sú kvôli hroziacej vojne v plnej bojovej pohotovosti. Proruskí separatisti sa zmocnili radnice a policajnej stanice vo východoukrajinskom meste Horlivka. Americký minister zahraničia Kerry znovu vyjadril podporu Ukrajine a varoval Rusov pred prepisovaním „bezpečnostný mapy“.

Kvôli hroziacej vojne s Ruskom Ukrajina uviedla svoje ozbrojené zložky do plnej bojovej pohotovosti. Na porade s predstaviteľmi regionálnych úradov to podľa agentúry Interfax oznámil úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Regióny vyzval, aby sa pripojili k obrane krajiny. V každom z nich majú vznikať prápory územnej domobrany.

Krízovú situáciu však podľa Turčynova nemožno riešiť silou. „Na základe skúseností z Majdanu vieme, že použitie silových metód je neefektívne. A práve takejto situácii čelíme vo východných oblastiach. Bez úplnej kádrovej obmeny silových štruktúr situáciu stabilizovať nedokážeme,“ povedal Turčynov.

Proruskí separatisti medzitým pokračovali v obsadzovaní vládnych budov na východe Ukrajine. Podľa agentúry Reuters vzbúrenci už predtým blokovali policajnú centrálu v Horlivke, teraz sa ale zmocnili aj ďalšie stanice a radnice. Na stanici v Horlivke neboli žiadne zbrane, uviedla donecká polícia.

Podľa denníka Ukrajinská pravda sa radnice zmocnila skupina asi dvadsiatich ozbrojencov vybavených automatickými zbraňami v maskovacích uniformách, ktorí k radnici dorazili okolo piatej hodiny ráno. O tri hodiny neskôr už ozbrojenci boli vo vnútri budovy a strážili všetky jej vchody.

"Prišli sme do práce ako vždy, ale už sme sa do budovy nedostali, pretože pri vchode stáli ozbrojení ľudia. Vedúci odborov tým, ktorých zastihli ešte doma, zavolali, aby sa do práce neponáhľali,“ citovala ukrajinská pravda zdroj z vedenia radnice.

Situáciu nemáme pod kontrolou , pripustil Turčynov

Vzbúrenci už v utorok obsadili tiež sídlo regionálnej vlády v Luhansku. Po ústupe policajtov zabrali aj policajné veliteľstvo. Pod kontrolou tak už v podstate majú všetky strategické budovy v meste, vrátane sídla tajnej služby SBU. Obkľúčení policajti sa v Luhansku s rebelmi dohodli, že zloží zbrane, a výmenou za to budú prevezení do bezpečia, uviedla ukrajinská agentúra Unian.

Prezident Turčynov vo štvrtok pripustil, že polícia situáciu na východe krajiny nezvláda a nedokáže región dostať pod kontrolu. „Našou hlavnou úlohou je zabrániť šíreniu teroristickej hrozby do ďalších ukrajinských oblastí,“ povedal Turčynov. „Ruské vedenie robí všetko pre to, aby zabránila voľbám. Tie sa ale 25. mája budú konať,“ dodal.

Turčynov kritizoval aj ľahostajnosť či dokonca zradu policajtov, ktorí proti separatistom nijako nezakročili a vyzval k čistke medzi policajnými veliteľmi . "Takzvaní strážcovia zákona, ktorí zradili Ukrajinu a začali spolupracovať s teroristami, sa budú zodpovedať pred súdom,“ vyhlásil.

Kerry : Územie NATO je nedotknuteľné

Ukrajinská vláda sa obáva , že sa na východe Ukrajiny bude opakovať krymský scenár a obsadzovanie budov neznámymi ozbrojencami sa podobne ako na Kryme posunie až k vojenskej okupácii . Rusko v utorok oznámilo , že sťahuje armádu od ukrajinských hraníc , podľa NATO ale zostávajú desiatky tisíc vojakov na svojich miestach.

Spojené štáty v utorok večer opätovne vyzvali Rusko, aby sa prestalo zasahovať do diania na Ukrajine. "Rusko sa dnes snažilo zmeniť bezpečnostnú mapu východnej a strednej Európy," povedal minister zahraničia John Kerry.

"Či už si (Moskva) zvolí akúkoľvek cestu, môžem zaručiť, že Spojené štáty budú spoločne s našimi spojencami stáť za Ukrajinou. Spoločne musíme dať Kremľa úplne jasne najavo, že územie NATO je nedotknuteľné. Budeme brániť každučký kúsok,“ citovala Kerryho agentúra Reuters. NATO dalo však už skôr najavo, že neplánuje vojenskú intervenciu na Ukrajine, ktorá nie je členom Severoatlantickej aliancie.

Ruský prezident Vladimir Putin trvá na tom, že Rusko neplánuje inváziu na východ Ukrajiny. „Slávnostne vyhlasujem , že tam nie sú žiadni ruskí inštruktori ani špeciálne jednotky či vojaci,“ citovala Putina BBC.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-27 07:36:00 - Feat.: 0 - Title: Neschválenie zmien ústavy škodí Bosne a Hercegovine
01 - Modified: 2024-06-15 16:09:29 - Feat.: - Title: Verím, že budeme svedkami histórie. Summit o Ukrajine môže pomôcť nastoliť spravodlivý mier, vraví Zelenskyj 02 - Modified: 2024-06-15 08:21:50 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ukrajina sa lúči so snom o NATO. Biden jej dal len slabú náplasť, ktorú môže strhnúť Trump 03 - Modified: 2024-06-15 06:15:15 - Feat.: - Title: Veľvyslanci Európskej únie sa dohodli na rokovacích rámcoch pre Ukrajinu a Moldavsko 04 - Modified: 2024-06-14 07:05:36 - Feat.: - Title: Rusi odrážali masívny dronový útok na vlastné územie. Hlavným terčom bola Rostovská oblasť 05 - Modified: 2024-06-13 18:18:30 - Feat.: - Title: Štáty Európskej únie sa zhodli na predĺžení dočasnej ochrany Ukrajincov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 04:37