StoryEditor

Vzdušný priestor nad Fergusonom obmedzili kvôli médiám

03.11.2014, 08:39
Autor:
TASRTASR

Americká vláda v auguste súhlasila so žiadosťou polície obmedziť vyše 96 štvorcových kilometrov vzdušného priestoru v okolí mesta Ferguson. Ako dôvod 12 dní trvajúceho opatrenia uviedla bezpečnosť. Získané audionahrávky však dokazujú, že účelom bolo nevpustiť do zóny vrtuľníky médií počas vtedajších pouličných protestov po zastrelení černošského tínedžera Michaela Browna belošským policajtom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) nariadil prvé obmedzenia 12. augusta. Snažil sa redefinovať nariadenie tak, aby umožnil komerčné lety na neďalekom medzinárodnom letisku Lambert-St. Louis a lety policajných vrtuľníkov a zároveň zakázal všetky ostatné.

"Napokon priznali, že v skutočnosti išlo o to, nevpustiť dovnútra médiá... Očividne sa málo obávali, že by sa dialo niečo iné," uvádza jeden z predstaviteľov FAA na adresu polície v sérii zaznamenaných telefonických hovorov, ktoré získala agentúra AP.

"Skutočne neexistuje možnosť ohľadne dočasného obmedzenia letov, ktorá hovorí, že fajn, všetci okrem médií sú v poriadku," uviedol ďalší predstaviteľ FAA. Manažéri FAA potom vypracovali formuláciu, ktorá udržala novinárske vrtuľníky mimo kontrolovanej zóny.

Konverzácie sú podľa AP v rozpore s tvrdeniami polície v St. Louis, podľa ktorej boli obmedzenia prijaté výhradne z dôvodu bezpečnosti a nemali nič spoločné s tým, aby zabránili médiám pokrývať násilnosti a policajné zákroky.

Polícia ešte v piatok minulý týždeň pre AP uviedla, že požiadala o opatrenia po tom, čo niekto vystrelil na policajný vrtuľník. Polícia potom potvrdila, že na vrtuľníku neboli žiadne škody. Správu o incidente ale neposkytla. Zástupca FAA na audionahrávke opísal streľbu na vrtuľník ako nepotvrdené "fámy".

Agentúra AP informovala, že nahrávky získala na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Podľa nej tak vyvstávajú vážne otázky, či polícia obmedzením leteckých záberov z demonštrácií a policajného zásahu neporušila ústavné práva novinárov s tichou asistenciou federálnych úradov. Takéto zábery by poskytli neprikrášlený pohľad na jednu z najvážnejších epizód občianskeho násilia v krajine za posledné obdobie.

"Akýkoľvek dôkaz, že bezletová zóna bola zavedená ako zámienka pre vylúčenie médií z pokrývania udalostí vo Fergusone, je mimoriadne znepokojujúci a je nehanebným porušením novinárskych práv z prvého dodatku (ústavy)," povedal Lee Rowland, právnik z Amerického zväzu pre občianske slobody. Prvý dodatok ústavy USA zaručuje základné právo ako je sloboda tlače.

01 - Modified: 2006-12-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Detroit chce Bondru
01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-04 18:22:30 - Feat.: - Title: Pre poruchu rakety na vojenskej lodi uzavreli dánsky vzdušný priestor aj more
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:34