StoryEditor

Česi chcú dostať Zemana pred súd. O obžalobe za vlastizradu bude rokovať senát

09.08.2015, 15:30
Tisíce ľudí podpísalo petíciu za obžalovanie prezidenta Českej republiky Miloša Zemana kvôli jeho proruským výrokom.

S najväčšou pravdepodobnosťou český senát nevyhovie požiadavke petície, podľa ktorej by mal prezidenta Miloša Zemana obžalovať pre vlastizradu za kontroverzné výroky ku konfliktu na Ukrajine. Aj keď viacerí senátori majú k prezidentovmu správaniu výhrady, na podanie ústavnej žaloby to nestačí, píše portál iDNES.cz.

Vyplýva to zo stanoviska senátnej ústavnej komisie a názorov členov ústavno-právneho výboru hornej komory, podľa ktorých dôvod na podanie žaloby nie je.

Predseda a sociálny demokrat Miroslav Antl uviedol, že Zemanove správanie, aj keď k nemu výhrady má, nenaplnilo parametre pre podanie ústavnej žaloby. Podľa Antla by jej prípadné predloženie malo byť vecou jednotlivých senátorov, nie predmetom odporúčania výboru. Podľa Miloša Malého zo sociálnej demokracie by predmetom petičného práva nemalo byť posudzovanie výrokov prezidenta, ak nepodnecuje k spáchaniu trestného činu.

Predmetom petície boli minuloročné Zemanove výroky, v ktorých sa vyjadril proti sankciám EÚ voči Rusku za jeho anexiu Krymu. Podľa organizátorov petície tým zadal dôvodné podozrenie, že koná skôr "v záujme režimu Vladimíra Putina, než v záujme Českej republiky a jej spojencov." Zemanovi kritici poukazovali aj na jeho spochybňovanie ruskej účasti na bojoch na východe Ukrajiny.

"Žiadny z predmetných výrokov samostatne ani ich súhrn nepredstavujú ústavný delikt, pretože ide o výroky bez doložiteľných dopadov na zvrchovanosť a celistvosť republiky, ako aj na jej demokratický poriadok," zhodla sa komisia vedená bývalou ústavnou sudkyňou zo Strany zelených Eliškou Wagnerovou.

Komisia označila výroky za prezentáciu Zemanových politických názorov, ktoré nie je možné klasifikovať ako "hrubé porušenie ústavného poriadku". Český prezident by však mal byť podľa stanoviska vo svojich vyjadreniach natoľko zdržanlivý, aby nemohla vzniknúť žiadna pochybnosť o spojeneckých záväzkoch Českej republiky, prípadne jej ústavne deklarovanej hodnotovej orientácie.

Český senát sa bude petíciou zaoberať na svojom zasadnutí vzhľadom na to, že ju podpísalo 11 000 obyvateľov, čo predstavuje viac ako je požadovaný počet pre prerokovanie na schôdzi hornej komory. Návrh ústavnej žaloby by muselo podať aspoň 27 senátorov a na Ústavný súd by návrh doputoval iba v prípade, že by s ním súhlasili minimálne tri pätiny poslancov a senátorov.

01 - Modified: 2007-08-16 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Chávez chce môcť vládnuť neobmedzene dlho
01 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 02 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 03 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Prázdny byt je ako pasca. Chcú ho zdaniť 05 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:09