StoryEditor

Slovák, ktorý stráži Zem pred asteroidmi

16.04.2013, 00:00

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Astronómom chcel byť odmalička. Skúmaniu vesmíru sa odborne začal venovať v treťom ročníku vysokej školy v Bratislave. Dnes Peter Vereš pracuje na Havajských ostrovoch v jednom z najmodernejších a najlepšie vybavených astronomických ústavov sveta.
V rámci unikátneho projektu Pan-STARRS tu pátra po asteroidoch, ktoré by mohli byť v budúcnosti nebezpečné pre našu Zem. Patrí tiež medzi objaviteľov kométy, ktorá sa na jeseň má stať astronomickým úkazom roka -- zrejme sa bude dať dobre pozorovať aj cez deň. "Náš tím objavil zatiaľ viac ako 16-tisíc asteroidov. Ďalších pár desaťtisíc v Hlavnom páse asteroidov čaká na potvrdenie. Za dva roky sme pozorovali takmer dve tretiny zo zhruba 600-tisíc doteraz známych asteroidov," hovorí Peter Vereš, mladý fyzik z Astronomického ústavu Havajskej univerzity v Manoe.

Asteroidy blízko Zeme
Vereš sa na Havaj dostal priamo z Bratislavy, kde obhájil rigoróznu a dizertačnú prácu. Jeho havajský tím má v súčasnosti na starosti objavovanie telies v slnečnej sústave -- asteroidov a komét. "Mojou úlohou bolo predovšetkým zlepšiť efektivitu ďalekohľadu a systému, aby bol schopný objavovať čo najviac blízkozemských asteroidov," pripomína 30-ročný rodák zo Žiliny.

Momentálne sa snaží využiť dáta z posledných dvoch rokov na určovanie doteraz najpresnejších rozmerov asteroidov. V blízkosti Zeme už Vereš a jeho tím objavil viac ako 500 asteroidov. "V súčasnosti sme druhý najaktívnejší objavový ďalekohľad na svete. Najmenší nami nájdený asteroid má menej ako desať metrov, najväčší zase pár kilometrov," spresňuje Peter, ktorý zatiaľ na prvý asteroid pomenovaný podľa jeho mena ešte len čaká.

Ani jeden z objavených objektov nie je na priamej kolíznej dráhe so Zemou, takže zrážka s nimi nám nehrozí. "Bežne pozorujeme aj iné asteroidy, ktoré sa stali mediálne známymi vďaka svojim tesným preletom okolo Zeme a spresňujeme ich dráhy."

Do Centra malých planét v Harvarde už Vereš osobne poslal zoznam 80 nových asteroidov približujúcich sa na svojej vesmírnej púti k Zemi. Nové asteroidy pritom on a jeho kolegovia objavujú každý deň.

Ďalším úspechom tímu bolo objavenie 27 komét. Práve oni našli jasnú kométu C/2011 L4 PANSTARRS, ktorá bola od polovice marca viditeľná aj zo Slovenska, večer nízko nad západným obzorom.

V archívnych snímkach mladý Slovák objavil aj ďalšie zaujímavé kométy. V súčasnosti sa vo vedeckej obci hovorí najmä o kométe ISON, ktorá má ambíciu stať sa kométou storočia. Koncom tohto roka bude totiž viditeľná voľným okom pravdepodobne aj cez deň a nadránom by dokonca mala žiariť takmer ako Mesiac v splne.

Vereš však našiel v archíve snímok Pan-STARRS aj kométu C/2013 A1 Siding Spring, ktorá sa 24. októbra budúceho roka možno zrazí s Marsom. Aj od tejto udalosti si vedecká obec mnohé sľubuje. "Pozorovania z Pan-STARRS dosahujú najpresnejšie pozičné merania a sú tak schopné spresniť dráhy objektov v slnečnej sústave," vysvetľuje fyzik.

Špičková astronómia na Slovensku
Peter Vereš už má jasno aj v tom, čo sa chystá robiť v budúcnosti. Plánuje robiť špičkovú astronómiu v rodnej krajine. "Chcel by som sa vrátiť na Slovensko a začať robiť vlastný výskum," tvrdí mladý muž, ktorý popri Bratislave a Havaji strávil istý čas aj na japonských či talianskych univerzitách.

Spolu s kolegami už pripravil projekt a ďalekohľad na hľadanie malých blízkozemských asteroidov ADAM. Tento projekt chce v malom kolektíve pod jeho vedením realizovať. Plánuje v ňom zamestnať zahraničných odborníkov a mať aktívnu spoluprácu s Havajskou univerzitou a americkým vesmírnym úradom NASA.

01 - Modified: 2004-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dolár cent od historického minima 02 - Modified: 2004-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Parlament odobril novelu zákona o poisťovníctve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:41