StoryEditor

Ukrajina reaguje na útoky. Porošenko chce tlačiť na Rusko

25.01.2015, 14:19
Autor:
redredTASRTASR
Ukrajinský prezident Petro Porošenko trvá na plnení mierových dohôd z Minsku. Separatisti však podľa neho od týchto dohovorov jednostranne odstúpili.

V reakcii na sobotňajší útok na Mariupol tak žiada o vyšší tlak na Rusko, ktoré obviňuje z ich vyzbrojovania. Uviedol to po nedeľňajšom zasadnutí bezpečnostnej rady v Kyjeve.

Ukrajinská bezpečnostná rada sa v nedeľu zišla v reakcii na sobotňajší raketový útok v Mariupole. Z útokov sa obe strany obviňujú navzájom. Kým Kyjev tvrdí, že paľbu na obytnú štvrť viedli proruskí separatisti, tí toto obvinenie odmietli a zodpovednosť za 30 mŕtvych civilistov a približne 90 zranených pripísali ukrajinským vojenským silám. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Kyjev zachytil rádiovú a telefonickú komunikáciu medzi proruskými separatistami, ktorá dokazuje ich zodpovednosť za sobotňajší raketový útok na obytné štvrte mesta Mariupol. Informovala o tom agentúra AP.

Povstalecké milície zodpovednosť za útok odmietajú s tvrdením, že rakety boli odpálené zo západnej časti Mariupolu, kde sú rozmiestnené ukrajinské vládne jednotky.

K pokojnému riešeniu krízy na východnej Ukrajine podľa Porošenka nevedie iná cesta než práve cez mierovú dohodu z Minsku. "Začať politický proces k upokojeniu situácie zostáva našou prioritou," povedal Porošenko. Zároveň však vyslovil v súvislosti s novými útokmi obavy, že proruskí separatisti od dohody jednostranne odstúpili.

O situácii na Ukrajine budú v pondelok rokovať aj ministri zahraničných vecí Európskej únie. Na strane mierových dohôd sú aj Spojené štáty americké. Ich prezident  Barack Obama odkázal, že zvážia všetky cesty s výnimkou vojenskej, ako Moskve zabrániť miešať sa do ukrajinskej krízy. "Sme hlboko znepokojení tým, ako Rusko teraz porušilo prímerie, povedal Obama. Ale dodal, že by nepomohlo "zapliesť sa do vojenského konfliktu s Ruskom".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v telefonickom rozhovore svojmu americkému náprotivkovi Johnovi Kerrymu povedal, že Moskva je ochotná urobiť všetko pre to, aby obe strany bojujúce na východe Ukrajiny dospeli k mierovému riešeniu tohto konfliktu.

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí Kerry v dnešnom telefonickom rozhovore navrhol, aby došlo k rozšíreniu okruhu medzinárodných činiteľov, ktorí by mohli pomôcť pri mierových rozhovoroch medzi Kyjevom a proruskými separatistami vo východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Takto vyzeral útok v Mariupole:

01 - Modified: 2007-02-25 21:39:46 - Feat.: 0 - Title: Značku ovplyvňuje etika firmy
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:57