StoryEditor

Tokio rieši krízu, dôchodcov chcú poslať preč

21.12.2015, 11:05

Tokijská populácia starne a domovy dôchodcov sú preplnené. Magistrát v spolupráci s vládou preto teraz prišiel s prevratným nápadom. Starčekov chce presídliť do odľahlých častí Japonska, kde je miesta dostatok. Správu priniesol spravodajský sever Bloomberg.

Štatistika je neúprosná. Od roku 1980 sa počet narodených detí v Tokiu znížil o polovicu, zatiaľ čo dôchodcov dvojnásobne pribudlo. Starosta Tokia Jukio Takano tak čelí zásadnému problému - kam umiestniť starých ľudí v meste, ktoré už je teraz husto osídlené a kde sa miesto k stavbe nových opatrovateľských domov hľadá len ťažko.

Zatiaľ čo zdravotnícky systém v Tokiu už toľko starých ľudí nezvláda, nemocnice na vidieku zostávajú prázdne a musia prepúšťať. Ponúka sa tak príhodné riešenie: presťahovať starnúcu populáciu na vidiek. Takana v tomto podporuje aj japonská vláda, ktorá v tom vidí riešenie starnutia populácie hlavného mesta a úbytku obyvateľstva v iných kútoch krajiny, píše portál iDNES.cz.

Odkladanie babičiek

Už teraz sa očakáva, že u ľudí tento krok nevzbudí nadšenie. "Toto je ako odhadzovanie ľudí na vidiek - pracuj vo veľkom meste, keď si mladý, a vypadni, keď si starý," rozčuľuje sa dlhoročný guvernér japonskej prefektúry Tottori Jočihiro Katajama. Vláda by sa podľa neho skôr mala zamerať na to, ako zamedziť prílivu mladých do mesta, ako hľadať miesta pre "odkladanie babičiek".

Takano tvrdí, že presne takú kritiku čakal. "Samozrejme, ľudia povedia, že je to ako odkopnúť babičku alebo nútiť ľudí niekam, kam nechcú, ale tak to nie je," cituje starostu japonskej metropoly agentúra Bloomberg. Krok je podľa neho cestou k oživeniu vidieka.

Len osemdesiat minút vlakom od Tokia je napríklad mesto Čičibu, ktoré sa už od roku 1975 vytrvalo vyľudňuje a zostáva tu tak veľa nevyužitých opatrovateľských domov a zdravotníckych zariadení. Takano už rokuje s dopravným podnikom zaisťujúcim spojenie s Čičibu o zľavách pre rodiny, ktoré pôjdu svojich rodičov a prarodičov navštíviť.

Aj z vlastnej vôle

Budúci rok bude zverejnený zoznam desiatich až dvadsiatich miest vhodných pre takzvané komunitné centrá pre dôchodcov. Tie sú určené pre obyvateľov starších ako 50 rokov, ktorí tu majú žiť "stále aktívny život", píše o programe web The Japan Times. Podobný program už funguje v Spojených štátoch, kde je okolo dvoch tisíc podobných centier.

Vláda sa tiež snaží dôchodcov inšpirovať k životu v inom kraji a ponúka pomoc s predajom alebo prenájmom súčasného bytu. Mnoho miest by nových obyvateľov uvítalo. Celkom 236 územných samosprávnych celkov vyjadrilo záujem o komunitné centrá pre dôchodcov a niekde už začali s ich stavbou.

Zatiaľ čo mnohí hovoria o odkladaní babičiek, niektorí tokijskí dôchodcovia sami plánujú odchod na vidiek. Plánuje to viac ako 40 percent penzistov žijúcich v hlavnom meste. Sú to často prisťahovalci z vidieka, ktorí do Tokia prišli v období masívneho rozvoja v rokoch 1955 až 1970. Do Tokia sa vtedy presťahovalo asi 5 miliónov ľudí a niektorí z nich plánujú, že sa vrátia tam, kde majú korene.

01 - Modified: 2007-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Partners Group sa darí
01 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 02 - Modified: 2024-03-21 14:38:38 - Feat.: - Title: Aj penzisti podávajú daňové priznanie. Kedy a prečo je výhodnejšie podať typ A? 03 - Modified: 2024-03-02 11:30:00 - Feat.: - Title: Nahnevaní dôchodcovia. Pobúrila ich stará ľudová pranostika, ktorá zaznela v známej slovenskej relácii 04 - Modified: 2024-02-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Nechce sa vám ísť do penzie? Môžete získať viaceré bonusy 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Zruší sa predčasná penzia? Štát o tom uvažuje, zmeny žiadajú aj zamestnávatelia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:58