StoryEditor

Boje v Sloviansku pokračujú. Zomreli štyria ukrajinskí vojaci

05.05.2014, 14:29
Autor:
tasr, stltasr, stl
Ďalších tridsať vojakov utrpelo zranenia pri ozbrojenej potýčke s členmi domobrany neďaleko mesta Slovjansk v Doneckej oblasti.

Najmenej štyria príslušníci ukrajinských špeciálnych jednotiek prišli dnes o život a 30 ďalších utrpelo zranenia pri ozbrojenej potýčke s členmi domobrany neďaleko mesta Slovjansk v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.

Boje vypukli v ranných hodinách na diaľnici zo Slovjanska do Donecka, v blízkosti obce Semjonovka. Potvrdil to skôr aj hovorca samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Malcev. V priebehu noci sa objavili správy o tom, že ukrajinskí vojaci v štyroch obrnených vozidlách zaútočili na kontrolný bod v obci Kosťantynivka, pričom sa pohybovali smerom k Donecku.

Podľa aktivistov domobrany došlo k zraneniu 20 civilistov. Kyjevské úrady použili proti domobrane pri Slovjansku vzdušné sily. Rezort obrany vyhlásil, že zámerom tohto kroku bolo zničiť železničné vagóny na prepravu uhlia, ktoré sa aktivisti snažili prerobiť na obrnený vlak.

Najnovšie správy hovoria o zostrelení ukrajinského armádneho vrtuľníka v povstalcami ovládanom meste Slovjansk. Pilot incident prežil, píše sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

Vládne sily podnikli dnes nový pokus o prevzatie kontroly nad Slovjanskom. Velitelia vládnej protiteroristickej operácie (ATO) uviedli, že jednotky ukrajinskej armády a ministerstva vnútra mesto zovreli do obkľúčenia. V meste krátko po poludní zazneli sirény civilnej obrany i hlahol chrámových zvonov, čo podľa novinárov pôsobiacich v meste svedčí o začatí aktívnej fázy operácie.


Armáda zasahuje proti teroristom, obkľúčila Slovjansk

Vládne sily podnikli dnes nový pokus o prevzatie kontroly nad mestom Slovjansk na východe Ukrajiny. Velitelia ATO v Slovjansku uviedli, že jednotky ukrajinskej armády a ministerstva vnútra zovreli toto mesto, ktoré má vyše 100-tisíc obyvateľov, do obkľúčenia.

V meste dnes krátko po poludní zazneli sirény civilnej obrany i hlahol chrámových zvonov, čo podľa novinárov pôsobiacich v meste svedčí o začatí aktívnej fázy vládnej protiteroristickej operácie (ATO). Školy a materské školy v Slovjansku dnes zostali zavreté.

Vládnym silám sa pred poludním podarilo dobyť televízny vysielač na predmestí Slovjanska, o ktorý sa bojovalo od dnešného rána. Vysielač sa nachádza v dedine Andrijivka na predmestí Slovjanska, odkiaľ príslušníci protivládnej domobrany ustúpili bližšie k mestu. Do mesta už podľa agentúry Interfax vstúpili aj vládne sily.

V bojoch na predmestí Slovjanska bolo doteraz podľa agentúry Reuters ťažko zranených najmenej päť proruských aktivistov.

Hovorkyňa ukrajinskej tajnej služby SBU Marina Ostapenková dnes na brífingu v Kyjeve uviedla, že na východe krajiny bola obnovená aktívna fáza ATO, pričom jej cieľom je vytvoriť bezpečnostný pás okolo oblastí, kde dochádza k násilnostiam.

Okolo ukrajinskej metropoly Kyjev vybudovali kontrolné stanovištia. Ako vysvetlil dočasný prezident Oleksandr Turčynov, ide o dočasné opatrenie, ktorého cieľom je zabrániť prípadným provokáciám, ku ktorým by mohlo dôjsť v čase osláv Dňa víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne.

Turčynov súčasne uviedol, že na provokácie v tento deň musia byť pripravené všetky regióny.

 

01 - Modified: 2006-05-03 14:41:00 - Feat.: 0 - Title: Chodorkovskij po krátkej hladovke ochorel
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:52