StoryEditor

Orbán sľubuje Maďarom nižšie náklady na život

17.09.2013, 13:31
Premiér sľubuje zníženie nákladov na bývanie. Znamenalo by to však zrejme znárodňovanie.

Nižšie náklady na bývanie. Tieto dobré správy si vypočuli maďarskí občania z úst premiéra Viktora Orbána. Ten im sľúbil, že ich životné náklady pôjdu dole. "Nik nemôže pochybovať o tom, že rok 2014 bude rokom zápasu o zníženie nákladov na verejné služby,“ vyhlásil maďarský premiér.

Opozícia tvrdí, že ide o predvolebnú rétoriku a šéf Fideszu sa pripravuje na voľby, píše portál rp.pl. Maďari prídu k urnám na jar budúceho roku.

Premiér nevylúčil, že by sa mohol zmeniť zákon. Ten by mohol v budúcnosti zrušiť zisk spoločností, ktoré distribuujú energiu maďarským domácnostiam. Prakticky by to znamenalo znárodnenie podnikov a ich zmenu na inštitúcie, ktoré neprofitujú.

Opatrenia na zníženie nákladov sa už v minulosti stali hlavnými heslami Fideszu. Od začiatku tohto roku dokonca ceny zemného plynu a elektriny klesli o 10 percent. Od 1 júla sa tiež znížila aj cena vody, či propán-butánu. Zlacnel aj odvoz smetí.

Politici Fideszu tieto kroky obhajujú, že ide o záujem vlády pomôcť obyvateľom, postihnutým krízou. Ešte pred začiatkom vykurovacej sezóny by podľa šéfa úradu premiéra Jánosa Lázára malo dojsť k ďalšiemu zlacňovaniu cien energií. Lacnejšie by mohlo byť aj mäso. Vláda sa chystá znížiť DPH na mäso z 27 na 10 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. september 2024 06:52