StoryEditor

Dajte si pozor, aby ste nedopadli ako Hitler, varoval Západ Putin

04.12.2014, 16:24
Vladimir Putin varoval svojich nepriateľov, že Rusko nie je možné vojensky poraziť.

Rusko dokázalo, že vie brániť svojich krajanov, povedal vo svojom každoročnom prejave o stave Ruska prezident Vladimír Putin v súvislosti s ukrajinskou krízou. Svojich nepriateľov varoval, že Rusko nie je možné vojensky poraziť. Moskva podľa neho podporuje samostatnosť "bratského ukrajinského národa".

"Prešli sme skúškami, ktoré zvláda len silný národ," povedal Putin hneď v úvode svojho prejavu pred poslancami ruského parlamentu. "Preukázali sme súdržnosť na tisícročnej ceste," dodal.

Ruský prezident pripomenul tohtoročnú anexiu Krymu Ruskom, ktorú si podľa neho však priali sami obyvatelia polostrova. Šéf Kremľa Krym prirovnal k jeruzalemskej Chrámovej hore. "Je pre Rusov rovnako dôležitý ako Chrámová hora pre moslimov a židov," povedal. "Práve na tejto pôde si naši predkovia uvedomili, že sú jednotný ľud".

Rusko v deväťdesiatych rokoch podporilo snahy o suverenitu Ukrajiny a ďalších štátov bývalého Sovietskeho zväzu, na tom sa nič nezmenilo, vyhlásil Putin. Rusko stále rešpektuje samostatnosť "bratského národa", ale odsudzuje štátny prevrat a "tragédiu na východe Ukrajiny".


Ruský prezident Vladimir Putin. Snímka: Reuters

Západ je naopak vo vzťahu k Ukrajine cynický a keby nebolo Krymu, našiel by si podľa ruského prezidenta inú zámienku, aby Rusku zabránil v rozmachu. "Politika zadržiavania nie je nič nové," uviedol Putin.

Niektoré krajiny by si podľa neho želali, aby sa Rusko rozpadlo rovnako ako Juhoslávia, to sa im ale nemôže podariť. "Hovoriť s Ruskom z pozície sily je nezmyselné," vyhlásil prezident, ktorý pripomenul vojenský neúspech nacistickej Tretej ríše, ktorá sa márne snažila "zahnať Rusov za Ural". "Nechceme sa nechať zatiahnuť do drahých pretekov v zbrojení, ale zaistíme vlastnú obranyschopnosť," dodal Putin.

Rusko podľa neho chce byť otvorené voči celému svetu, a to vrátane Európskej únie a Spojených štátov. "Nikdy nepôjdeme cestou izolácie, xenofóbie a hľadanie nepriateľa - to všetko sú prejavy slabosti, ale my sme silní," vyhlásil šéf Kremľa. "Čím viac budeme ustupovať, tým drzejší a cynickejší budú naši protivníci."

Putin sa vyjadril tiež k stále slabnúcemu rubľa. Vláda podľa neho vie, kto za oslabením meny stojí, a dokáže sa špekulantom postaviť. Rusko sa však musí zbaviť závislosti na zahraničnom dovoze, uviedol Putin. Slabší rubeľ podľa neho síce podporí infláciu, ale aj vývoj nových ruských potravín, liečiv a technológií.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-15 18:19:00 - Feat.: 0 - Title: Ivan Bernátek nastúpil na pozíciu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-28 13:17:44 - Feat.: - Title: Putina majú zdrviť aj západné húfnice. Dômyselná zbraň dá Ukrajincom výraznú výhodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:09