StoryEditor

Dráma v kenskom nákupnom centre pokračuje

22.09.2013, 15:37
Autor:
TASRTASR
Rukojemnícka dráma v luxusnom nákupnom centre neskončila. Potvrdených je 59 obetí.

Izraelskí bezpečnostní poradcovia pomáhajú bezpečnostným zložkám v Keni ukončiť obliehanie luxusného nákupného centra Westgate Mall v Nairobi, kde islamskí militanti zabili od sobotňajšieho poludnia najmenej 59 ľudí, vrátane cudzincov, a zadržiavajú rukojemníkov. S odvolaním sa na izraelský bezpečnostný zdroj to oznámila agentúra Reuters.

Podľa riaditeľa tlačového odboru slovenského ministerstva zahraničných vecí Petra Suska je v súčasnosti v Keni 10 Slovákov, ktorí sa pred vycestovaním dobrovoľne zaregistrovali cez stránku ministerstva. Diplomatická služba ich všetkých obvoláva. Tí, ktorým sa podarilo dovolať, sú v poriadku. Ani jeden z nich sa nenachádzal v obchodnom centre v kenskej metropole Nairobi. Ministerstvo neregistruje žiadny telefonát od Slovákov so žiadosťou o pomoc.

Kenský Červený kríž citoval polícia, ktorá povedala, že nezvestných je 49 ľudí, čo by podľa agentúry Associated Press mohol byť počet rukojemníkov zadržiavaných islamistickými militantmi v nákupcom centre. V komplexe zostalo údajne ešte 10 až 15 útočníkov a kenská armáda a polícia ho obliehajú, pričom ich prioritou je zachrániť čo možno najviac ľudských životov.
Zdroj agentúry Reuters zdôraznil, že "izraelskí poradcovia pomáhajú pri ... stratégii, ale žiadni Izraelčania nie sú zapojení do bezprostrednej prepadovej operácie" nákupného centra Westgate Mall.

BBC informovala, že do oblasti sa presunuli ďalší vojaci a nad oblasťou krúžia vrtuľníky.
Americká ambasáda v Nairobi varovala svojich občanov a zamestnancov ambasády, aby nevychádzali von, vyhýbali sa veľkým zhromaždeniam na verejných miestach a okoliu Westgate Mall. Americká vláda tiež pozastavila cesty všetkých svojich zamestnancov v Nairobi "až do odvolania".
Nairobská nemocnica oznámila, že sa jej minuli zásoby krvi.

Z nákupného centra evakuovali asi 1000 ľudí, medzi nimi aj sestru kenského prezidenta Kenyattu, ale jeho synovec a jeho snúbenica pri útoku zahynuli, uviedla BBC.
Právnici kenského viceprezidenta Daniela Ruta, ktorý je v Haagu, požiadali dnes sudcov Medzinárodného trestného súdu, pred ktorý sa dostavil dobrovoľne, aby čelil obvineniam v súvislosti s povolebnými násilnosťami v Keni v roku 2007, aby mu umožnili vrátiť sa do vlasti a riešiť ozbrojenú okupáciu nákupného centra v Nairobi.

Kenská vláda s útočníkmi zadržiavajúcimi rukojemníkov komunikuje, citovala agentúra DPA bývalého premiéra Railu Odingu. Reportérom v nairobskej nemocnici povedal, že "prebieha komunikácia medzi útočníkmi a politickým vedením krajiny". "Je to ťažká operácia. Hlavnou snahou bude zachrániť rukojemníkov."
K sobotňajšiemu útoku na budovu sa prihlásila somálska militantná skupina aš-Šabáb, ktorá vyhlásila lojálnosť al-Káide. Útok bol podľa nej zameraný na nemoslimov, pričom s kenskými úradmi odmietla vyjednávať.

01 - Modified: 2005-06-16 08:29:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzi a Japonci vyvinú nástupcu nadzvukového dopravného lietadla Concorde
01 - Modified: 2024-04-14 19:15:50 - Feat.: - Title: Rukojemníci zajatí palestínskymi komandami sú zadržiavaní aj v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 03 - Modified: 2024-04-06 11:52:18 - Feat.: - Title: Izraelská armáda tvrdí, že z Gazy previezla telo mŕtveho rukojemníka 04 - Modified: 2024-04-05 21:19:17 - Feat.: - Title: Hamas odmietol aktuálny návrh Izraela na prímerie a prepustenie rukojemníkov, píše CNN 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:16