StoryEditor

Odesa si dnes pripomenula prvé výročie nepokojov v Donecku

02.05.2015, 14:57
Autor:
TASRTASR

Obyvatelia mesta Doneck i ďalších miest v samozvanej Doneckej ľudovej republike si dnes na poludnie pripomenuli prvé výročie nepokojov a následného požiaru v Dome odborov v Odese, ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch.

Pamiatku obetí si na územiach východnej Ukrajiny spravovanej teraz proruskými separatistami uctili na poludnie trúbením klaksónov osobných áut i vozidiel hromadnej dopravy a zvukom sirén závodov.

V samotnej Odese - kde vlani síce vyhlásili Odeskú ľudovú republiku, ale teraz je lojálna k vláde v Kyjeve - sa dnes o 14.00 h miestneho času na námestí Kulikovo pole, kde sa pred rokom odohrala tragická udalosť, uskutočnila panychída za obete.

Na námestí dnes od rána hliadkovala polícia, ktorá každého z prichádzajúcich podrobuje kontrole pomocou detektora kovov, aby zabránila prípadným incidentom. Stanicu Radio Svoboda o tom informoval policajný náčelník v meste Odesa Ivan Katerinčuk, ktorý ubezpečil, že polícia má situáciu pod kontrolou a aj preto do mesta stiahla posily.

Tajná služba dnes okrem toho informovala, že v Odese uskutočnila operáciu, ktorej cieľom bolo zablokovať činnosť separatistických buniek. V rámci operácie zadržali niekoľko desiatok ľudí.

Pred rokom, 2. mája 2014, sa na námestí Kulikovo pole v Odese konala akcia tzv. Antimajdanu - prívržencov proruských separatistov, proti ktorej zakročili radikáli z Pravého sektora a futbaloví "ultras" klubov z Odesy a Charkova, ktorých tímy v ten deň hrali v meste zápas.

Proruskí demonštranti našli potom pred proukrajinskými útočisko v Dome odborov, kde vypukol požiar, pričom zahynulo niekoľko desiatok ľudí. Podľa dohadov budovu podpálili radikáli Pravého sektora. Ľudia, ktorí v objekte uviazli, mali len malú možnosť opustiť ho.

Podľa oficiálnych údajov si tragédia vyžiadala asi 50 obetí na životoch a približne 250 zranených. Miestni aktivisti pritom kyjevskú vládu obviňujú, že zámerne tají pravdivé informácie o tragédii - podľa nich prišlo o život 116 ľudí a ďalších 48 osôb je nezvestných.

Udalosti v Odese vyšetrovalo ukrajinské ministerstvo vnútra a generálna prokuratúra. Zistilo sa zanedbanie pracovných povinností zo strany policajtov a nedbanlivosť pri organizovaní práce polície, čo viedlo k masovým nepokojom v meste a k ich nezvládnutiu políciou - v súvislosti s tým bol obvinený bývalý veliteľ polície v meste.

Generálna prokuratúra obvinila ešte ďalších 22 ľudí za použitie zbrane, jednu osobu obvinila z úmyselného zabitia a ohrozovania života príslušníka polície.

Ďalšia časť vyšetrovania sa týkala zisťovania príčin vypuknutia požiaru v Dome odborov, kde odborníci nenašli stopy po chemikáliách. Vyšetrovatelia konštatovali, že budovu podpálili účastníci masových nepokojov pomocou horľavých zmesí, ktoré si tam priniesli.

01 - Modified: 2007-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcem zažiť niečo výnimočné
01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:20