StoryEditor

Za otcovu vraždu je zodpovedný Putin, tvrdí dcéra Nemcova

12.03.2015, 10:18
Autor:
TASRTASR
Dcéra zavraždeného ruského opozičného politika Borisa Nemcova v rozhovore pre BBC uviedla, že za vraždu jej otca nesie politickú zodpovednosť Kremeľ.

Ruská novinárka Žanna Nemcovová dnes vyhlásila, že za vraždu jej otca, jedného z lídrov opozície Borisa Nemcova, nesie politickú zodpovednosť ruský prezident Vladimir Putin.

V rozhovore pre britskú spoločnosť BBC, ktorý sa viedol v taliančine, Nemcovová uviedla, že jej "otec bol kritikom Putina, on bojoval s Putinom, s nikým iným", preto z jeho smrti obvinila práve ruského prezidenta.

Vyhlásila, že po otcovej smrti je ruská opozícia "bez vedenia a každý má strach". "Teraz nemáme žiadnu takú silnú osobnosť...s takými znalosťami a skúsenosťami, ktorá by sa konfrontovala s vedením krajiny," upozornila.

Nemcovova dcéra pracuje v Moskve ako televízna reportérka špecializujúca sa na ekonomiku a analýzu finančných trhov. Doteraz sa nepovažovala za politickú aktivistku, ale v rozhovore pre BBC pripustila, že po jej výrokoch súvisiacich s vraždou jej otca sa názor na ňu, "prinajmenšom v istých kruhoch", zmení.

"Myslím, že úrady by ma teraz mohli považovať za politickú aktivistku," spresnila.

Uviedla, že nemá obavu z návratu do Ruska, kam má v pláne odcestovať tento víkend. "Nebojím sa. Vrátim sa 15. marca, ale hovorím, že oni zabili môjho otca. Nemôžem byť ticho. Je to nemožné," vysvetlila.

Na otázku, či si myslí, že Putin nariadil vraždu jej otca, Nemcovová odpovedala: "Nemám dôkaz, ale politicky je zodpovedný".

Uviedla, že jej otec bol ostatných desať rokov pod tlakom, ktorému sa pokúšal odolávať. "Zažíval veľa stresu, ale bol bojovník," konštatovala. Dodala, že s otcom veľmi často hovorili o tom, že by mohol skončiť vo väzení, ale pred ňou nikdy nespomínal, že by jeho život bol vystavený vážnemu ohrozeniu.

Krátko pred smrťou jej povedal, že pracuje na správe, ktorá mala priniesť dôkazy o ruskej účasti v konflikte na východe Ukrajiny.

"Oficiálne, technicky, ruskí vojaci nie sú zapojení do konfliktu na Ukrajine. To, o čom tam ide, je, že títo vojaci odídu z ruskej armády a na rozkaz idú na Ukrajinu," vyhlásila 30-ročná Žanna Nemcovová, ktorá je najstarším z politikových štyroch detí.

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

Ruské agentúry s odvolaním sa na príslušný súd v nedeľu informovali, že k vražde sa priznal bývalý príslušník vojsk jednotiek čečenského ministerstva vnútra Zaur Dadajev, ktorý však v utorok vyhlásil, že jeho priznanie bolo vynútené, a poprel ho. Súčasne obvinil úrady činné v trestnom konaní, že voči nemu použili fyzické násilie.

V súvislosti s Nemcovovou vraždou zadržali päť podozrivých, voči dvom z nich - Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi - vzniesli obvinenie.

Nemcovovi kolegovia z opozície tvrdia, že ak sa aj potvrdí účasť zadržaných na vražde, jej objednávateľ zostane neodhalený a nepotrestaný.

Žanna Nemcovová v rozhovore pre BBC uviedla, že ruskí vyšetrovatelia ju doteraz nekontaktovali - podľa nej preto, "lebo nemajú záujem na nezávislom vyšetrení" vraždy jej otca. Poznamenala, že sa nedostala ani do jeho bytu, kde mal uložené svoje písomnosti.

 

 

01 - Modified: 2007-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: CESTNÍ PIRÁTI SI SVIATKY "UŽILI"
01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-20 21:34:38 - Feat.: - Title: Zelenskyj poďakoval USA za „správnu cestu“. Viac Ukrajincov zomrie, hrozí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-17 12:30:32 - Feat.: - Title: Kremeľ sťahuje ruských vojakov z Náhorného Karabachu. Je to pravda, potvrdil Peskov 04 - Modified: 2024-04-11 18:58:54 - Feat.: - Title: Rozhovory o Ukrajine bez Ruska nemajú zmysel, reaguje Kremeľ konferenciu vo Švajčiarsku 05 - Modified: 2024-04-11 17:22:38 - Feat.: - Title: Skrytá vo filmoch. Kremeľ platí neziskovým organizáciám značné sumy za šírenie propagandy, tvrdí Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:40