StoryEditor

Ukrajina už má nového premiéra. Arbuzova

28.01.2014, 08:44
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ukrajinský prezident vymenoval za úradujúceho predsedu vlády doterajšieho prvého vicepremiéra Serhija Arbuzova. Arbuzov je tak ako bývalý premiér Mykola Azarov blízkym spojencom Janukovyča. Politickí pozorovatelia tvrdia, že Arbuzov, 37-ročný podnikateľ a bývalý guvernér centrálnej banky, riadi ukrajinskú ekonomiku zväčša sám od roku 2012, keď sa stal členom vlády.

Nie je však známe, kto zaplní zvyšné posty vo vláde. Janukovyč vydal nariadenie o tom, že všetci ministri budú ďalej zastávať svoje úrady, a to až do vytvorenia nového kabinetu. Janukovyč ponúkol úrad premiéra opozičnému lídrovi Arsenijovi Jaceňukovi a post vicepremiéra ďalšiemu opozičnému lídrovi Vitalijovi Kličkovi, obaja však ponuky odmietli.

Kličko vyhlásil, že nikdy nevstúpi do vlády za pôsobenia prezidenta Janukovyča. Parlament zrušil sériu zákonov, ktoré boli schválené 16. januára a následne kritizované západnými vládami, pretože sa odkláňali od ambícií Ukrajiny stať sa súčasťou demokratickej Európy.


Nový ukrajinský premiér Serhij Arbuzov. Snímka: Reuters

Zákonodarcovia však na mimoriadnom zasadnutí parlamentu nechválili amnestiu pre protestujúcich a toto hlasovanie odložili na stredu, aby získali viac času na diskusiu o detailoch.

Na amnestii a zrušení série kritizovaných zákonov sa dohodol Janukovyč s opozičnými lídrami v pondelok počas neskorých večerných rokovaní.

Eurokomisár pre susedskú politiku Štefan Füle dnes vyhlásil, že ukrajinský parlament musí vydláždiť cestu politickému procesu, ktorý ukončí krízu. „Túžby ľudí musia byť jadrom všetkých snáh," povedal Füle v Kyjeve, kde uskutočňuje ďalšie kolo politických rozhovorov.

Prezident prijal demisiu premiéra
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč prijal dnes demisiu premiéra Mykolu Azarova, požiadal ho však, aby zostal v úlohe úradujúceho predsedu vlády až do vytvorenia nového kabinetu.

Demisia Azarova bude znamenať odchod jednej z najneobľúbenejších osobností pre opozičné sily, ktorých protesty sužujú ukrajinské hlavné mesto Kyjev vyše dva mesiace.

V dnešnom vyhlásení na webovej stránke prezidenta Janukovyča, zverejnenom len niekoľko hodín po Azarovovom oznámení demisie, sa neuvádzalo, kedy podľa očakávaní začne pracovať nová ukrajinská vláda.

Zrušené zákony
Ukrajinský parlament dnes zrušil väčšinu tzv. diktátorských zákonov, ktoré boli prijaté sporným spôsobom 16. januára a výrazne obmedzovali práva občanov slobodne vyjadriť svoj názor.

Poslanci hlasovali za balík pozostávajúci z deviatich zákonov. Schválenie návrhu, ktorý podporilo 361 z prítomných 412 poslancov, plénum privítalo potleskom.

Toto rozhodnutie parlamentu, ktoré je výsledkom dohody šéfov parlamentných frakcií, by malo prispieť k upokojeniu situácie na Ukrajine.

Ukrajinské médiá dnes pripustili, že na mimoriadnej schôdzi parlamentu by sa mohlo rokovať aj o vyslovení nedôvery vláde premiéra Azarova. Podľa agentúrnych zdrojov vládna Strana regiónov dala členom svojho poslaneckého klubu voľnú ruku, ako v takom prípade hlasovať. Zhruba v čase, keď sa začínala parlamentná schôdza, sa však objavila informácia, že Azarov ponúkol svoju demisiu.

V reakcii na toto jeho rozhodnutie niektorí poslanci Strany regiónov vyjadrili obavy, že to povedie k ekonomickej nestabilite, ale dodali, že strana ho má kým vystriedať. Zdôraznili však, že prípadná nominácia nového predsedu vlády je v kompetencii hlavy štátu.

Protest aj za Azarova
Účastníci provládneho mítingu, ktorí sa dnes zišli na kyjevskom Námestí ústavy, vyjadrili Azarovovi podporu a vyslovili sa proti jeho odchodu z funkcie premiéra. Súčasne kritizovali lídra opozície Arsenija Jaceňuka za to, že neprijal Janukovyčovu ponuku, aby sa stal predsedom vlády. Podľa nich by Jaceňuk ani nezvládol ekonomické problémy, s ktorými sa Ukrajina teraz borí.

Azarov dnes vo svojom vyhlásení zverejnenom na webovej stránke vlády uviedol, funkcie sa vzdal v záujme dosiahnutia pokojného riešenia súčasnej politickej krízy na Ukrajine.

V záujme vytvorenia ďalších možností pre dosiahnutie spoločensko-politického kompromisu a kvôli pokojnému vyriešeniu súčasnej politickej krízy som prezidenta Ukrajiny požiadal, aby prijal moju demisiu z funkcie predsedu vlády," uvádza sa v Azarovovom vyhlásení.

01 - Modified: 2005-12-22 13:40:00 - Feat.: 0 - Title: Švédi do Turína opäť bez hviezdneho Nylandera
01 - Modified: 2024-09-27 12:20:25 - Feat.: - Title: Nórsko prestane automaticky udeľovať ochranu všetkým Ukrajincom 02 - Modified: 2024-09-27 07:42:26 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že na Kryme zadržala dvoch ukrajinských agentov 03 - Modified: 2024-09-26 19:13:35 - Feat.: - Title: V Poľsku odsúdili Ukrajinca a Bielorusa za špionáž v prospech Ruska 04 - Modified: 2024-09-26 11:02:07 - Feat.: - Title: Nord Stream zničilo komando zložené z ukrajinských civilistov, zistili v Nemecku 05 - Modified: 2024-09-25 09:50:00 - Feat.: - Title: Rusko je ako domček z karát, skôr či neskôr sa rozpadne. Musí sa to však stať s minimom násilia (ROZHOVOR)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 09:18