StoryEditor

Všetci teroristi sú migranti, vyhlásil Orbán. A chce zachraňovať úniu

23.11.2015, 12:13
Autor:
TASRTASR

Na vybudovanie nepreniknuteľných vonkajších hraníc únie v záujme zachovania slobody vnútorného pásma Schengenu, posilnenie úlohy národných štátov na úkor Bruselu a normalizáciu vzťahov s Ruskom vyzval v rozhovore pre spravodajský server Politico.eu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Aj keď to nie je všeobecne akceptované, faktom je, že všetci teroristi sú migranti. Otázkou je iba to, kedy prišli do Európskej únie," povedal premiér v dnes zverejnenom rozhovore, ktorý prebrali viaceré maďarské médiá.

„Európa je vo vojne s islamizmom“

Podľa jeho názoru je Európa vo vojne s islamizmom, pričom je celkom logické, že teroristi sa snažia dostať do Európy spolu s migrantmi. "Migranti sú bezpečnostným rizikom, pretože nevieme, kto vlastne sú," zdôraznil.

Orbán sa sťažoval, že ho "arogantní a agresívni európski politici patriaci k hlavnej vlne" v prípade, že nesúhlasí s návrhmi Európskej komisie - napríklad v prípad povinných kvót -, obviňujú z toho, že nie je demokratom a že patrí medzi "zlých chlapcov".

Predseda maďarskej vlády povedal, že je už otvorenou otázkou, či tu EÚ bude ešte o desať rokov, pretože súčasná únia iba reaguje, nemá však žiadnu koncepciu. Preto chce Orbán iniciovať zvolanie konventu, ktorý by schválil vrátenie právomocí národným štátom.

Orbán chce zachrániť úniu

Premiér dodal, že by rád zachránil EÚ i Severoatlantickú alianciu, nemá však ilúzie, či by ako vodca malej krajiny mal schopnosť ovplyvniť európske dianie. Súčasne však kategoricky vyhlásil, že miesto Maďarska je v západnom spojenectve.

Z rozhovoru ďalej vyplýva, že Orbán sa nepovažuje ani za provokatéra: podľa neho Maďarsko je v zásade spolupracujúca krajina a ku konfrontáciám pristupuje iba v prípade nutnosti.

Ruského prezidenta Vladimira Putina považuje maďarský premiér za človeka, s ktorým je možné spolupracovať a s ktorým je potrebné spolupracovať, pretože "budúcnosť Maďarska nie je možné dobre formovať bez Rusov". S Ruskom nie je možné viesť zásadovú politiku, ale iba realistickú, konštatoval Orbán a dodal, že Rusko vyvažuje vplyv Nemecka vyvíjaný na Maďarsko.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:02