StoryEditor

Kličko vyzval Janukovyča na duel. Priamo na Majdane

09.02.2014, 14:21
Autor:
tasr, stltasr, stl

Líder ukrajinskej opozície Vitalij Kličko navrhol dnes prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi verejnú debatu na kyjevskom Námestí nezávislosti, aby "si vypočul, čo si ľudia myslia o jeho politike".

V príhovore k ľuďom, ktorí sa dnes zhromaždili na kyjevskom Námestí nezávislosti, Kličko spresnil, že verejnú diskusiu mu na jednom zo spoločných stretnutí navrhol samotný Janukovyč. "Bez rozmýšľania som povedal áno, ale chcem toho človeka pozvať sem, na scénu Majdanu, aby počul, čo si ľudia myslia," dodal Kličko.

Kličko dodal, že opozícia sa snaží využiť každú príležitosť, aby sa pokúsila vyriešiť súčasnú politickú krízu na Ukrajine. Dodal však, že jediným človekom, ktorý nesie zodpovednosť za súčasnú situáciu, je Janukovyč.

Líder strany Sloboda Oleg Ťahnybok vyzval prítomných, aby prišli pred parlament a tichým protestom vyvinuli tlak na poslancov, aby schválili návrh na návrat Ukrajiny k ústave z roku 2004. Podľa jeho slov by sa parlament týmto návrhom mal zaoberať v jeden z dní tohto týždňa.

Bývalý minister vnútra Jurij Lucenko sa z tribúny obrátil na obyvateľov juhovýchodnej Ukrajiny, aby sa zapojili do príprav na zvolanie "Majdanu" na východe Ukrajiny.

"Na východe (Ukrajiny) 30-40 percent ľudí hlasovalo za opozíciu. Musí tam povstať Východný Majdan," dodal Lucenko. Súčasne obyvateľov tejto časti krajiny ubezpečil, že na kyjevskom Námestí nezávislosti "nestoja ľudia, ktorí chcú niekoho vyniesť na piedestál moci, ale chcú zmeniť krajinu". Všetkých prítomných súčasne vyzval, aby sa aktívnejšie zapájali do činnosti oddielov domobrany. "Staňte sa ochrancom Majdanu i svojej vlastnej budúcnosti," apeloval.

Poslanec opozičnej strany Vlasť Oleksandr Turčinov vo svojom príhovore uviedol, že rozohnanie protivládnych demonštrantov na Námestí nezávislosti s použitím sily bolo pred dvoma týždňami aktuálnou otázkou. Prerokúvala sa na schôdzke predstaviteľov silových rezortov s prezidentom Janukovyčom. Jeden z generálov vtedy podľa Turčinova povedal, že "rozumejú nariadeniu, ale nie sú presvedčení o tom, že ho aj splnia".

Podobne ako Lucenko aj Turčinov vyzval prítomných, aby sa v hojnom počte stali príslušníkmi domobrany, ktorú označil za "silu, ktorej sa súčasné vedenie Ukrajiny bojí zo všetkého najviac".

Turčinov súčasne informoval o rozhodnutí štábu hnutia národného odporu vytvárať oddiely domobrany vo všetkých regiónoch a mestách Ukrajiny "na ochranu života a majetku občanov, ako aj na ochranu ústavného poriadku v krajine".

Líder strany Vlasť Arsenij Jaceňuk v príhovore k asi 10.000 zhromaždeným prívržencom opozície upozornil, že Ukrajina je "na pokraji bankrotu". Podľa jeho slov za tri mesiace z národnej banky krajiny zmizli zlaté rezervy za tri miliardy dolárov. Hodnota národnej meny klesla o desať percent, uviedol. "Ak neodstránime Janukovyčov režim, zlaté rezervy postačia najviac na dva mesiace," upozornil Jaceňuk.

01 - Modified: 2006-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rafinérie z drahej ropy neprofitujú
01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 03 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:35