StoryEditor

Putin vyzval Západ: Musíte vyvinúť nátlak na Kyjev

19.06.2015, 16:12
Autor:
TASRTASR
Ruský prezident povedal, že Západ nesmie zasahovať do záležitostí Moskvy a že nik nebude dávať Rusku ultimáta.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil Západ a predovšetkým Spojené štáty z krízy na Ukrajine a povedal, že Západ by mal vyvinúť nátlak na Kyjev, aby ju pomohol vyriešiť. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Putin uviedol, že aj Moskva je pripravená uplatniť svoj vplyv na proruskom východe Ukrajiny, aby sa našiel kompromis a zabezpečilo úplné uplatnenie mierových dohôd uzavretých vo februári.

"Keď sa začnú presadzovať politické rozhodnutia, nebudú tam (na východnej Ukrajine) už žiadne zbrane," povedal Putin na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Odpovedal na otázku, či Rusko vyzbrojuje separatistov na východe Ukrajiny.


Ruský prezident Vladimir Putin. Snímka: Reuters

"Západ nesmie zasahovať do Moskvy"

Ruský prezident ďalej povedal, že Západ nesmie zasahovať do záležitostí Moskvy a že nik nebude dávať Rusku ultimáta. "V skutočnosti nám Spojené štáty hovoria, že vedia lepšie (ako my), čo potrebujeme. Definujme si vlastné záujmy a naše potreby sami. Nik by s nami nemal hovoriť jazykom ultimát," citovala ho agentúra Reuters.

Rusko podľa Putinových slov má "dostatočnú zásobu vnútornej sily", aby prekonalo svoje terajšie hospodárske problémy. Prezident ubezpečil investorov, že Rusko zostáva otvorené obchodu so Západom a urobí všetko pre to, aby pre investorov zabezpečilo transparentnú a predvídateľnú ekonomiku. Vyjadril tiež presvedčenie, že spolupráca Moskvy so Západom bude pokračovať.

Napäté vzťahy

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú napäté pre krízu na Ukrajine a vzťah medzi Moskvou a Washingtonom je na najhoršej úrovni od skončenia studenej vojny, pripomenula agentúra Reuters.

"Náš prístup na globálne kapitálové trhy je obmedzený a treba k tomu pridať pád ceny našich hlavných exportných komodít," povedal Putin ruským politikom a ruským i zahraničným podnikateľom v Petrohrade.

"Avšak globálna kríza, ktorá mala podľa predpovedí zasiahnuť Rusko, nenastala," citovala prezidenta agentúra Reuters.

"Stabilizovali sme situáciu, odstránili negatívne výkyvy, negatívne fluktuácie na trhu a prechádzame s dôverou týmto zložitým obdobím," povedal šéf Kremľa. Hlavný dôvod vidí v tom, že Rusko "má dostatočnú zásobu vnútornej sily".

O ekonomike hovoril podľa agentúry Reuters vyzývavým tónom, vyhol sa však protizápadným výpadom, ktoré často používa na získanie podpory, odkedy kríza na Ukrajine vážne naštrbila vzájomné vzťahy Ruska a Západu.

01 - Modified: 2007-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UDALOSTI
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-28 13:17:44 - Feat.: - Title: Putina majú zdrviť aj západné húfnice. Dômyselná zbraň dá Ukrajincom výraznú výhodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:54