StoryEditor

Kto si objednal Beslan?

17.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Čečenský poľný veliteľ Šamiľ Basajev a bývalý čečenský prezident Aslan Maschadov boli síce medzi organizátormi teroristického útoku na školu v severoosetskom Beslane, nepatrili však medzi "hlavných objednávateľov" akcie.
Vo Vladikavkaze to vyhlásil Alexander Toršin, predseda osobitnej parlamentnej komisie pre objasnenie okolností krvavej rukojemníckej drámy zo začiatku septembra. Podľa jeho slov naplánovali prepad beslanskej školy ako súčasť série teroristických operácií na veľmi vysokej úrovni s cieľom vyvolať nepokoje na celom Kaukaze a spôsobiť škody Ruskej federácii. Doteraz zhromaždené poznatky nútia komisiu, aby požiadala ruskú rozviedku o pomoc pri identifikácii zodpovedných objednávateľov a všetkých, ktorí akciu financovali. Získané informácie totiž v každom prípade nasvedčujú, že Basajev a Maschadov teroristický čin zorganizovali, neboli však hlavnými objednávateľmi akcie.
Podľa Toršinova sa už podarilo objasniť identitu početných spolupracovníkov páchateľov. Ich mená zostanú však predbežne v záujme vyšetrovania prípadu utajené.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:21