StoryEditor

Kto bude vládnuť v Česku? Všetky tromfy skrýva Babiš

27.10.2013, 00:19
Ak by Babiš trval na svojich postojoch, tak by sa Česi ďalším voľbám nevyhli. Pozrite si povolebné scenáre.

Bude mať Česko novú vládu alebo čakajú krajinu ďalšie voľby? Odpoveď na túto otázku má v rukách skutočný víťaz predčasných volieb - líder hnutia ANO Andrej Babiš. Miliardár slovenského pôvodu je totiž kľúčom k zostaveniu novej českej vlády, bez podpory ANO je táto cesta nemožná. 

Ak by Babiš trval na svojich postojoch, tak by sa Česi ďalším voľbám nevyhli. Na prvej povolebnej debate však už bol líder ANO opatrnejší a pripustil rokovania o novej vláde. Pozrime sa na možné scenáre politického vývoja u našich západných susedov.

Voľby v Česku sme sledovali online

1. Menšinová vláda ČSSD a KDU-ČSL s podporou ANO

Stále platí, že Andrej Babiš sa do vlády príliš nehrnie. Ak by teda sociálni demokrati a ľudovci prekonali zásadné rozpory vo svojich programoch (napríklad otázku cirkevných reštitúcií), je pravdepodobné, že získajú aj podporu ANO. Túto možnosť pripustil Babiš v povolebnej debate, jeho podmienkou však ostáva realizácia projektu Rekonštrukcia štátu.

2. Vláda ČSSD, KDU-ČSL a ANO

Trojkoalícia má v Poslaneckej snemovni pohodlnú väčšinu 111 poslancov. Za spomínanú alternatívu sa prihovoril aj líder KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Vzhľadom na vyjadrenia jednotlivých lídrov sa táto možnosť javí ako reálna. Všetko však bude závisieť na odvahe ANO prevziať zodpovednosť a vládnuť.

3. Menšinová vláda ČSSD s podporou KDU-ČSL a ANO

Opäť tá istá trojkombinácia, tentoraz založená na vláde iba ČSSD. Vzhľadom na nízke preferencie víťazných sociálnych demokratov je táto možnosť málo pravdepodobná.

4. Predčasné voľby

Ak sa vyjednávanie o novej vláde zasekne, neostáva žiadny iný reálny scenár. Situáciu môže skomplikovať aj prezident Miloš Zeman a napätie v ČSSD. Zeman totiž nemusí poveriť zostavením vlády šéfa strany Sobotku, ale podpredsedu Haška. Ten získal viac preferenčných hlasov ako Sobotka a vedie v strane krídlo, ktoré je naklonené prezidentovi. Rozkol v najsilnejšej strane by vážne narušil ďalšie možnosti novej vlády.

5. Neočakávaný scenár

Teoreticky by ešte vládnu väčšinu mohli vytvoriť stredopravé strany - ANO, TOP 09, ODS a KDU-ČSL - mali by tesnú väčšinu 103 poslancov. Tento variant zatiaľ všetky strany odmietajú. Babiš zdôraznil, že TOP 09 a ODS považuje za symbol korupcie v politike.

Ako dopadli voľby v Česku

Pozn. Andrej Babiš je majiteľom skupiny Agrofert, ktorá vlastní vydavateľa Hospodárskych novín - Ecopress.

01 - Modified: 2005-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Elektrárne Nováky pôjdu na drevo
01 - Modified: 2024-02-10 13:07:52 - Feat.: - Title: Predsedom hnutia ANO v Česku bude ďalšie dva roky opäť Andrej Babiš 02 - Modified: 2024-01-11 13:49:30 - Feat.: - Title: Poslanec ANO kritizoval zásah polície pri pražskej streľbe, jeho dcéra je jednou zo zranených 03 - Modified: 2023-11-08 18:07:27 - Feat.: - Title: Český Senát napriek výhradám schválil balík úsporných opatrení. ANO sa chce obrátiť na Ústavný súd 04 - Modified: 2023-10-12 14:20:07 - Feat.: - Title: Babišovo ANO chce vláde vysloviť nedôveru, odovzdalo podpisy na mimoriadnu schôdzu 05 - Modified: 2023-10-09 08:00:05 - Feat.: - Title: Prieskum: Hnutie ANO v Česku jednoznačne vedie, Fiala v reakcii ukázal na slovenské exit polly
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:27