StoryEditor

Uzavrieme vzdušný priestor Západu, hrozí Medvedev

08.09.2014, 10:45
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyhlásil, že Rusko by mohlo na prípadné nové sankcie Európskej únie odpovedať "asymetricky". V rozhovore pre denník Vedomosti vyhlásil, že Moskva by mohla západnom aerolinkám zakázať vstup do ruského vzdušného priestoru.

"Ak zavedú sankcie súvisiace s energetikou či ďalšie obmedzenia nášho finančného sektora, budeme nútení odpovedať asymetricky," povedal Medvedev.

"Vychádzame z toho, že máme priateľské vzťahy s partnermi, a preto je nebo nad Ruskom otvorené. Ale ak nás obmedzia, budeme musieť reagovať. Ak západní prepravcovia budú lietať mimo náš vzdušný priestor, môže to viesť ku krachu mnohých leteckých spoločností, ktoré aj tak balansujú na hrane prežitia... Boli by sme radi, keby si to naši partneri uvedomili, "varoval.

Medvedev: Sankcie nič nerišia
Medvedev je presvedčený, že si väčšina politikov uvedomuje, že sankcie nepomáhajú k mieru na Ukrajine. Podľa ruského premiéra ale prevláda pokušenie predviesť v medzinárodných vzťahoch vlastnú silu.

Dohodu o nových sankciách dokončili v piatok veľvyslanci členských krajín Európskej únie. Sankcie však môžu byť odložené, aby tak Moskva mala šancu predviesť snahu urovnať konflikt, ktorý stál životy takmer tritisíc ľudí a spôsobil najhorší konflikt medzi Ruskom a Západom od konca studenej vojny, poznamenala agentúra Reuters.

Kyjev a proruskí separatisti v piatok uzavreli dohodu o prímerí na východnej Ukrajine, pokoj zbraní je však porušený. Len niekoľko hodín po tom, čo sa prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko v sobotu zhodli, že prímerie sa vcelku dodržiava, strieľalo sa v noci na nedeľu pri prístavnom meste Mariupol. Zahynula jedna žena, ďalší štyria ľudia utrpeli zranenia.

Rusko možno postaví vlastnú náhradu za lode Mistral
Ukrajinská kríza sa podľa Medvedeva nevyrieši bez prijatia mierového plánu prezidenta Putina, ktorý by umožnil proruským separatistom ovládať značnú časť východnej Ukrajiny. "Ukrajinská kríza, žiaľ, pokračuje. Je to strašná tragédia. Ale dúfam, že bude urovnaná za pomoci dobrej vôle ukrajinského vedenia a s využitím návrhov, ktoré predložilo Rusko," povedal ruský premiér.

Ruský minister obchodu Denis Manturov podľa agentúry RIA Novosti oznámil, že Rusko môže postaviť vlastné výsadkové lode podobné tým, ktoré malo prevziať od Francúzska. Kontrakt na loď triedy Mistral však francúzsky prezident Francois Hollande 3. septembra pozastavil.

01 - Modified: 2006-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aká bude mesačná splátka pri úvere?
01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone 05 - Modified: 2024-04-10 09:23:11 - Feat.: - Title: Súd EÚ vyradil ruských miliardárov Fridmana a Avena zo sankčného zoznamu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:43