StoryEditor

„Angela, odstúpte. Vy to zvládnete.“ Na Merkelovú útočí chemička z Drážďan

01.12.2015, 08:02

Migračná kríza mení rozloženie síl na nemeckej politickej scéne. V reakcii na ústretovú imigračnú politiku vlády Angely Merkelovej posilňuje výrazne protiimigračná Alternatíva pre Nemecko. Stranu teraz vedie Frauke Petryová, ktorá kancelárku ostro kritizuje a vyzýva ju k demisii, píše idnes.cz.

Preč sú časy, kedy Alternatíva pre Nemecko (AFD) bola stranou profesorov, ktorá voličov lákala na odpor proti úverom Grécku a na spochybňovanie eura. Dnes je AFD ostro antiimigrantskou stranou, ktorej časť jej pôvodných zakladateľov kvôli tomuto novému kurzu odišla.

„Merkelová, odstúpte. Vy to zvládnete,“

A predsedníčka AFD Frauke Petryová si neberie servítky ani voči kancelárke. „Merkelová, odstúpte. Vy to zvládnete,“ vyzvala v nedeľu Petryová. S ironickým odkazom na opakovaný výrok „My to zvládneme“, ktorým Merkelová upokojuje Nemcov, že utečenecká kríza je síce náročná, ale je to riešiteľný problém.

Vzostup AFD, jedinej celonemeckej strany, ktorá sa vezie na protimigračních náladách, je zatiaľ najzásadnejším prejavom krízy. AFD už podporuje 10,5 percenta Nemcov.

Hlavná vládna sila CDU/CSU prestala klesať a drží si približne 35 až 39 percentnú popularitu s náskokom asi desiatich percent pred koaličnou a ešte viac "proutečeneckou" sociálnou demokraciou SPD. Asi desať percent majú ďalšie proutečenecké strany: Zelení a postkomunistická Ľavica.

Vydrží téma migrácie do volieb?

Pre tých Nemcov, ktorí s vládnou, do značnej miery ústretovú politikou voči utečencom nesúhlasia, tak AFD napĺňa svoj názov - je v podstate jedinou voličskou alternatívou. Od toho si Petryová a ďalší politici z tejto strany veľa sľubujú v krajinských voľbách na budúci rok a v spolkových voľbách v roku 2017.

Ďalšou možnosťou pre znepokojených Nemcov je podpora tých politikov vo vnútri CDU/CSU, ktorí voči Merkelovej vystupujú v otázke migrácie kriticky. V rebríčkoch popularity je Merkelová dnes až na štvrtom mieste, predbehol ju stranícky kolega a minister financií Wolfgang Schäuble. A dokonca aj minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier zo strany SPD.

Po kríze, ktorou prešla AFD v lete, sa Petryovej a jej vedeniu darí držať stranu pohromade a v ostro antiimigračnom kurze. „Otvorené okná a dvere sú pozvánkou pre zločincov. S otvorenými hranicami je to podobné," spojila Petryová parížske atentáty s utečencami.

Otázkou je, či téma migrácie, ktorá potlačila všetky ďalšie, napríklad liberalizáciu ekonomiky, vydrží Alternatíve pre Nemecko do spolkových volieb v roku 2017. "Vždy sa nájdu xenofóbovia, ktorí budú AFD voliť," povedal agentúre Reuters profesor Hajo Funke zo Slobodnej univerzity v Berlíne. V úspech strany na spolkovej úrovni, teda vstup do Bundestagu za dva roky, ale príliš neverí. „Nie je to pravdepodobné, ale možné to je.“


Chemička z Drážďan
Štyridsaťročná Frauke Petryová, dnes najhlasnejšia a najviditeľnejšia odporkyňa Angely Merkelovej, má s kancelárkou veľa spoločného.

Je tiež z východného Nemecka, vedkyňa, len na rozdiel od fyzičky Merkelovej je Petryová chemička.

Rodáčka z Drážďan žila po zjednotení Nemecka v západných spolkových krajinách, ale po štúdiách sa vrátila na východ a dnes býva pri Lipsku.

Má štyri deti s evanjelickým farárom Svenom Petrym. S ním oznámila v októbri rozchod potom, čo vyšiel na verejnosť jej vzťah s europoslancom za AFD Marcusom Pretzellom. Od júla 2015 je predsedníčkou Alternatívy pre Nemecko (AFD).


 

01 - Modified: 2007-11-25 08:16:00 - Feat.: 0 - Title: SAX za týždeň oslabil o 0,11 %
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:03