StoryEditor

Čína porušila sľub. Protesty pritvrdíme, tvrdí hongkongský aktivista

04.10.2014, 18:19
Demonštranti sa snažia ostať pokojní. Požadujú najmä plné volebné právo.

Atmosféra v Hongkongu v posledných dňoch hustne. Centrum mesta je v obkľúčení študentov a ďalších obyvateľov demonštrujúcich za slobodné voľby v tejto osobitnej oblasti Číny. "Nie je to ľahké. Ľudia musia chodiť do práce, študenti do školy, ale sú odhodlaní zostať, "povedal iDNES.cz účastník protestov Redd Tsz Yeung Ho. 

V uliciach Hongkongu sa protestovalo aj cez víkend. Snímka: Reuters

Všetko začalo ako študentská akcia. Prečo sa k demonštrantom pripojili ďalší ľudia? 
Na konci septembra polícia počas zásahu proti pokojným demonštrantom použila slzný plyn a násilie. Ľudia pritom mali v rukách len dáždniky. Práve to bol dôvod, prečo sa k študentom pripojili stovky a tisícky ďalších obyvateľov Hongkongu. Nahnevalo ich to. Použitie slzného plynu políciou bolo rozhodujúcim faktorom, odvtedy ľudia stále zostávajú v uliciach. 

Aké skupiny obyvateľov sa protestov teraz zúčastňujú? 

To je rôzne. Sú to ľudia rôzneho veku od študentov až po osemdesiatročných starcov. Ale tiež rôzne etnické menšiny, ktoré žijú v Hongkongu. 

Zároveň ale tiež existujú propekingské prúdy, najmä v oblasti biznisu, ktoré sa stavajú proti hnutiu. 

Áno, tých je tiež veľa. Niektorí bohatí obchodníci a magnáti sú proti, pretože sa boja, že naša akcia poškodí ich záujmy. Iní sa vôbec nezaujímajú o politiku, ale chcú si udržať stabilný život. Podľa môjho názoru to je dosť úzkoprsé. Propekingské skupiny sa snažia rôznymi spôsobmi sabotovať hnutie. 

Čo demonštrantom tak prekáža? 

Peking nesplnil svoj ​​sľub umožniť Hongkongu mať úplne demokratický systém. Volebný systém schválený Čínskym národným kongresom nie je vôbec demokratický, pretože tu je komisia pre vymenovanie kandidátov, čo Číne umožňuje uchádzačov filtrovať. Inými slovami, ľudia môžu len vyberať z kandidátov, ktoré předvybrala Čína. To je podľa nich demokracia? 

Ako prebiehajú každodenné protesty? Ste v uliciach naozaj 24 hodín denne? 

Úprimne povedané, nie je to ľahké zostávať v uliciach tak dlho. Ľudia musia chodiť do práce, študenti do školy. Teraz je v obsadených častiach mesta pokoj, ale všetci sú stále odhodlaní zostať a protesty sú veľmi organizované. Máme tím ľudí, ktorí rozdávajú vodu a jedlo. Ďalšia skupina dobrovoľníkov upratuje a recykluje na uliciach odpadky. Sám som pri upratovaní ulíc pomáhal v noci zo stredy na štvrtok a bolo to skvelé. Myslím, že pokojné nenásilné správanie je najlepší spôsob, ako vláde čeliť. Jasné, máme tiež dáždniky, čo niektorí považujú za smrtiacu zbraň. Všetci vieme, že čínska vláda sa nás snaží rozhodiť, takže sa snažíme okamžite riešiť všetky vnútorné hádky a zostať jednotní. 

Vy sám chodíte do školy a do práce? 

Chodím do práce a hneď po práci mierim na demonštráciu. Cez víkendy samozrejme tiež. Snažím sa tiež pomáhať šírením informácií a správ. 

Aká veľká časť mesta je obsadená demonštrantmi? 

Ľudia sú hlavne na troch dôležitých miestach v centre, a to sú Admirality, Causeway Bay a Mong Kok. Protestuje sa aj na ďalších miestach, v stredu ráno ľudia obsadili oblasť TST, ale organizátori sa snažia udržať hlavne tri oblasti, o ktorých som hovoril. 

Na univerzitách v Hongkongu študuje mnoho študentov z Číny. Čo tí si o situácii myslia? Nie je v škole napätie medzi hongkongskými a čínskymi študentmi? 

V hnutí sa veľa ľudí z pevniny neangažuje. Ale počul som aj o pár Číňanoch, ktorí tu žijú alebo do Hongkongu prišli len ako turisti, a zapojili sa. Myslím, že je to pre nich príležitosť spoznať skutočné občianske hodnoty a spôsob akým funguje občiansky odpor. Študenti mojej univerzity (City University of Hong Kong, pozn. Red.) Sú v hnutí veľmi angažovaní. Cez noc zostávajú v škole. Nebudem hovoriť, že medzi nimi nie sú žiadne spory. Ale skôr ide o diskusie ako hádky. 

A čo cudzinci? Tých tu žije tiež mnoho. 

Mnoho cudzincov je našou akciou prekvapených. Sú zvedaví a mnohí z nich nás podporujú. Naposledy pre protestujúcich napríklad grilovali na ulici klobásy. 

Nezhody s čínskou vládou sú v Hongkongu v uplynulých rokoch bežné. Prečo sa situácia vyhrotila práve teraz? 

Ide hlavne o volebné právo. Čínska vláda nám sľúbila, že bude demokracia. To je vec, o ktorej sa hovorí od roku 1997 Teraz, keď prišiel čas, porušili sľub. 

Ako postupuje polícia? Policajti sú predsa tiež občania Hong Kongu. 

Podľa mňa dosť zle. Používajú zlú taktiku, násilie. Existuje toľko záberov, ako polícia používa slzný plyn a napáda demonštrantov, ktorí utekajú. Viem, že len počúvajú rozkazy, tie sú ale zlé. Majú ťažkú ​​pozíciu a čiastočne sú asi tiež obete. Snažíme sa s nimi preto vychádzať, aj keď niektorí z demonštrantov ich naozaj nenávidia. 

Hlavnou požiadavkou je odstúpenie vodcu Hongkongu Leunga Čchun-Jinga. Prečo? 

Ignoruje nás a naše požiadavky. Je bez pochýb najhorší zo súčasných predstaviteľov Hongkongu. Čína skrátka porušuje Ústavu tým, že nám odopiera plnú demokraciu. Hovoria, že vraj musí prísť krok za krokom, ale každý vie, že sa Peking jednoducho bojí. Keby sa Hongkong v plnej miere demokratizoval, ďalšie časti krajiny by požadovali to isté, najmä Tibet a Sin-ťiang. 

Čo ďalšie od vlády požadujete? 

Zrušenie nespravodlivého volebného systému a zriadenie volebných obvodov. Chceme, aby mohol byť do zastupiteľstva nominovaný každý a aby mohol tiež každý voliť. 

Čo keď Peking na vaše požiadavky nepristúpi? 

Teraz čakáme, ako vláda zareaguje. Je pravdepodobné, že podnikneme ďalšie kroky, protesty vystupňujeme, ale zatiaľ presne nie je jasné ako. Bojím sa, že to môže trvať ešte veľmi dlho.

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKCIE
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:57