StoryEditor

Najlepšie zbrane džihádistov sú tisíce Humvee od Američanov

07.06.2015, 00:05
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Viac ako dve tretiny vozidiel Humvee, ktoré Spojené štáty dodali irackej armáde, skončili v rukách Islamského štátu.

A teroristi z nich urobili jednu zo svojich najnebezpečnejších zbraní. Recept majú jednoduchý: naplnia ich výbušninami a odpália medzi svojimi nepriateľmi.


Snímka: Reuters

Obrnené terénne vozidlá majú na účely samovražedných atentátnikov z radov Islamského štátu hneď niekoľko predpokladov. Po prvé mučeníci za volantom chráni cestou k cieľu pred prípadnou streľbou, za druhé majú na sebe znaky irackej armády a môžu tak protivníka jednoducho zmiasť.

"Je užitočné mať bombu vo vozidle, ktoré je obrnené a ktoré môže ľahko zájsť do kolóny irackých vozidiel," povedal magazínu Foreign Policy Christopher Harmer z Inštitútu pre štúdium vojny, píše iDnes.cz.

Vozidlá majú dobrú pohyblivosť a k nepriateľovi sa môžu dostať z takmer akéhokoľvek uhla. Navyše unesú ďaleko viac výbušnín ako bežné automobily. "Humvee môžu vďaka svojej veľkosti viezť veľmi veľký náklad," tvrdí Harmer.

A hlavne: radikáli ich majú viac než dostatok. Nie je jasné, koľkých Humvee sa Islamský stať zmocnil, ale len v Mosule získali radikáli vlani v lete 2 300 vozidiel tohto typu.

Tanky? Na samovražedné atentáty nevhodné

Spojené štáty dodali Iračanom celkom okolo 3 500 Humvee, z toho viac ako tri tisícky vozidiel boli vybavené palubnými zbraňami. Nie je jasné, či toto číslo zahŕňa aj stovky Humvee, ktoré v krajine po sebe zanechali americkí vojaci.

Keď islamisti v polovici mája dobývali Ramadi, vykonali v boji o metropolu provincie Anbar asi tri desiatky samovražedných útokov pomocou vozidiel naplnených trhavinami. Je isté, že niekoľkokrát pri tom použili práve Humvee.

Začiatkom tohto týždňa sa Islamský štát prihlásil k samovražedným útokom v Bagdade, ktoré zabili takmer štyridsať ľudí. Podľa úradov k nim opäť využil masívne automobily montované v americkom štáte Indiana, ktorých názov vznikol skomolením oficiálnej skratky HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, teda Vysoko mobilné viacúčelové kolesové vozidlo).

Islamský štát Humvee nepoužíva len v Iraku, ale aj v susednej Sýrii. Okrem strojov, ktoré sa preslávili v operácii Púštna búrka v roku 1991, získal Islamský štát zo skladov irackej armády tiež tanky. Tie však k samovražedným akciám nevyužíva. Sú príliš obrnené a extrémisti by museli použiť oveľa viac výbušnín, aby rozrazili ich plášť. Vnútri je navyše iba obmedzený priestor.

01 - Modified: 2007-06-19 13:50:00 - Feat.: 0 - Title: Problém s považskobystrickou diaľnicou pred senátom NS
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:21