StoryEditor

Možný terorista Abdeslam sa podľa priateľov skrýva v Bruseli

21.11.2015, 19:20
Autor:
ČTKČTK
Údajný terorista Sarah Abdeslam sa teraz schováva v Bruseli a zúfalo sa snaží dostať do Sýrie. Informoval o tom dnes spravodajský server ABC News

Tieto informácie prináša server s odvolaním sa na Abdeslamovy priateľov, ktorí s ním hovorili cez Skype. V Paríži medzitým prepustili sedem z ôsmich ľudí zatknutých počas stredajšej razie na parížskom predmestí Saint-Denis, pri ktorej zahynul aj údajný strojca parížskych atentátov Abdelhamid Abaaoud.

"Myslím, že nie je ďaleko," uviedol dnes brat Salaha Abdeslama Mohamed, ktorý už skôr Salaha vyzval, aby sa dobrovoľne vydal úradom. Informáciu, že Salah kontaktoval s prosbou o pomoc niektorej zo svojich priateľov, Mohamed potvrdil.

Jeden zo Salahových priateľov servera ABC News potvrdil, že je Abdeslam zúfalý, pretože uviazol na polceste medzi európskymi tajnými službami a radikálmi z organizácie Islamský štát (IS), ktorí ho údajne sledujú. Ľutuje vraj, že v Paríži nespáchal samovražedný atentát podobne ako jeho ďalší brat Brahim Abdeslam, ktorý sa odpálil neďaleko koncertnej siene Bataclan.

Dvadsaťjedenročný Hamza Atto, jeden z mužov obvinených v Belgicku z terorizmu kvôli tomu, že Abdeslama po útokoch odviezol z Paríža do Bruselu, tvrdí, že mal Salah Abdeslam počas cesty na sebe veľkú bundu. Pod ňou vraj mohol mať ukrytý samovražedný pás. Polícia vozidlo s Abdeslamem na ceste z Francúzska do Belgicka minulú sobotu zastavila trikrát, v tom čase však ešte nevedela, že je Salah Abdeslam podozrivý z priameho podielu na atentátoch.

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF môže byť informácia o Abdeslamovom samovražednom páse dôvodom, prečo dnes belgické úrady vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti kvôli bezprostrednej hrozbe teroristického útoku. Ďalším dôvodom by mohol byť nález zbraní v byte jedného z ďalších obvinených teroristov. Úrady oficiálny dôvod mimoriadnych opatrení nezverejnili.

Vo Francúzsku medzitým prepustili sedem z ôsmich ľudí zadržaných pri zhruba sedemhodinovej stredajšej razii v Saint-Denis. Vo väzbe naďalej zostáva Jawad Bendaoud, ktorý hľadaných teroristov ubytoval vo svojom byte.

Pri razii na predmestí Saint-Denis zahynuli traja ľudia. Okrem údajného organizátora atentátov Abaaouda zomrela aj jeho sesternica Hasna Aitboulahcenová. Identitu tretieho muža úrady zatiaľ nepoznajú.

Atentáty v Paríži z 13. novembra si vyžiadali 130 obetí, ďalších viac ako 350 ľudí pri nich bolo zranených.

01 - Modified: 2007-11-15 19:20:00 - Feat.: 0 - Title: Ústav experimentálnej onkológie má nový prístroj na výskum
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:11