StoryEditor

Počas nočnej razie v Bruseli našli arzenál zbraní, hrozba teroru stále trvá

21.11.2015, 06:47
Autor:
ČTKČTK
Belgické úrady dnes zaviedli najvyšší stupeň pohotovosti kvôli bezprostrednej hrozbe teroristického útoku na území hlavného mesta.

Brusel, kde sídlia aj inštitúcie Európskej únie. Belgická prokuratúra uviedla, že pri nočných domových prehliadkach na predmestí metropoly bol objavený arzenál zbraní teroristov, v ktorom boli aj výbušniny a chemikálie.

Sklad zbraní teroristov polícia našla vo štvrti Molenbeek. Zatiaľ nie je jasné, či bol v súvislosti s týmto zásahom niekto zadržaný. Avšak tento nález mohol byť dôvodom na prijatie mimoriadnych opatrení najvyššieho stupňa ohrozenia v belgickej metropole.

V Bruseli je z rozhodnutia úradov na celý deň uzavreté metro, hromadná povrchová doprava naopak jazdí normálne, s výnimkou električkových liniek vedúcich pod zemou. Opatrenie sa týka aj víkendových futbalových zápasov, ktoré boli zrušené.

Premiér Charles Michel na tlačovej konferencii po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že panujú obavy, že "by niekoľko osôb so zbraňami a výbušninami mohlo začať útok ... možno na niekoľkých miestach". Dodal, že boli v tejto súvislosti prijaté všetky potrebné opatrenia. Tie platia minimálne do nedele, kedy bude situácia znovu posúdená.

Centrum Bruselu podľa fotografií pripomína vojenskú základňu. Na dôležitých miestach sú rozmiestnené ťažko vyzbrojené policajné a vojenské hliadky. Pod dohľadom sú tiež inštitúcie EÚ, ktoré v belgickej metropole sídlia.

 

Schwer bewaffnete Polizisten und Soldaten patrouillieren an den wichtigen Kreuzungen der Stadt: Belgien hat die Terrorwarnung für die Hauptstadt Brüssel auf die höchste Stufe erhöht. Es gebe "ganz genaue Informationen" über das Risiko eines Anschlags, erklärte die Regierung.

Posted by SPIEGEL ONLINE on 21. november 2015

 

Štvrtý, najvyšší stupeň nebezpečenstva vyhlásilo v hlavnom meste vládne krízové ​​centrum OCAM, ktoré pôsobia pri belgickom ministerstve vnútra. Tento stupeň predstavuje "vážnu až bezprostrednú" hrozbu. Tretí stupeň, ktorý zodpovedá "možnej až pravdepodobnej" hrozbe, platí pre zvyšok územia Belgicka.

Centrum kvôli pokračujúcemu vyšetrovaniu nechcelo spresniť, čo konkrétne viedlo k zvýšeniu stupňa ohrozenia. "Nemôžeme poskytnúť viac informácií ... Federálna prokurátori pokračujú v práci," povedal podľa agentúry Reuters hovorca OCAM.

Opatrenie nasledovalo niekoľko hodín po tom, čo bol obvinený z terorizmu tretí človek zadržaný v Belgicku v súvislosti s krvavými útokmi, ktoré sa stali pred týždňom v Paríži a ktoré si vyžiadali 130 obetí na životoch. Vyšetrovanie ukázalo, že atentáty mali väzbu aj na sieť islamských extrémistov v Belgicku.

Polícia takisto intenzívne pátra po Salah Abdeslamovi, ktorý sa na teroristických útokoch v Paríži údajne takisto podieľal a zrejme sa po nich vrátil do Bruselu. Polícia ho vraj cestou zastavila, ale nezadržala. Kvôli nebezpečenstvu, ktoré tento muž predstavuje, už bolo zrušené priateľské futbalové stretnutie medzi Belgickom a Španielskom a podľa úradov sa odložia aj zápasy plánované na tento víkend.

Vládne krízové ​​centrum vyzvalo obyvateľov hlavného mesta, aby sa vyhýbali miestam s vysokou koncentráciou ľudí, napríklad koncertom, vlakovým staniciam a letiskám, hromadnej doprave, preplneným nákupným strediskám i rôznym akciám, či už sa konajú kdekoľvek.

Krízové ​​centrum tiež vyzvalo obyvateľov, aby ozbrojeným zložkám uľahčili bezpečnostné kontroly.

Naposledy bol najvyšší stupeň pohotovosti vyhlásený na celom území Belgicka od decembra 2007 do januára 2008. Polícia vtedy zadržala 14 osôb, ktoré mali v pláne vyslobodiť väzneného teroristu. Kvôli opatreniam boli tiež obmedzené silvestrovské oslavy, Brusel tak bol vtedy ochudobnený napríklad o tradičný ohňostroj.

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 03 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 04 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-03 09:33:19 - Feat.: - Title: USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:58