StoryEditor

Brusel otáča. Časť migrantov bude nemilosrdne deportovaná

09.09.2015, 11:38
Autor:
TASRTASRpebpeb
Európska únia sprísni kľúč, podľa ktorého dostanú utečenci azyl. Merkelová uviedla, že ekonomickí migranti nebudú môcť v Nemecku ostať.

Migranti, ktorí nie sú vo svojich krajinách prenasledovaní a ktorí prichádzajú čisto z ekonomických dôvodov, nebudú môcť v Nemecku zostať. V nemeckom parlamente to v stredu dopoludnia vyhlásila kancelárka Angela Merkelová. Nemecko tento rok očakáva príchod približne 800-tisíc utečencov.

"Žiť v dobrých demokratických pomeroch je privilégium a šťastie," povedala Merkelová. Zároveň dodala, že prichádzajúci utečenci musia byť poučení o tom, aké pravidlá v Nemecku platia, pretože ich porušovanie nebude tolerované. To isté sa podľa nej vzťahuje pre všetkých obyvateľov Nemecka.

Nemilosrdná deportácia

Európska únia sprísni kľúč, podľa ktorého sa bude utečencom udeľovať azyl. Vzniknúť by mal zoznam "bezpečných krajín", z ktorých ľudia utekajú do Európy. Uviedol to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Práve títo utečenci by mali byť podľa Junckera nemilosrdne deportovaní. Juncker vyhlásil, že je potrebné otvoriť legálne cesty pre migráciu do Európy. Príslušnú legislatívu navrhne komisia na začiatku budúceho roka.

"Budeme s najvyššou tvrdosťou právneho štátu postupovať proti podnecovaniu nenávisti voči cudzincom, a to aj na internete," povedala ďalej Merkelová. Uviedla tiež, že Nemecko sa nemieni vzdať svojich hodnôt.

O vojne a násilnostiach v Sýrii a Iraku, odkiaľ kvôli radikálnemu hnutiu Islamský štát utekajú milióny ľudí, povedala, že Nemecko prijalo svoj diel zodpovednosti a že na dosiahnutie mieru musí prispieť celá Európa. "Boj sa odohráva pred bránami Európy," upozornila kancelárka a zdôraznila, že ťaženie proti IS zostáva naďalej najvyššou prioritou.

Brusel zakročí proti hriešnikom

Európska komisia podnikne "v najbližších dňoch" ďalšie kroky voči členským krajinám EÚ, ktoré neuplatňujú spoločné azylové pravidlá. Juncker to uviedol v správe o stave Únie, ktorú dnes predniesol na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu.

"Je to otázka dôveryhodnosti, aby členské štáty implementovali spoločne odsúhlasené medzinárodné a európske normy," vyhlásil Juncker.

Podľa agentúry DPA týmito slovami avizoval druhé kolo konaní voči niektorým členským štátom, ktoré môžu napokon viesť aj k udeleniu vysokých pokút.

Povinný mechanizmus

Šéf EK vyzval Európu, aby sa nebála súčasného bezprecedentného prílevu žiadateľov o azyl, keďže prichádzajúci migranti predstavujú len zlomok (0,11 percenta) celkovej populácie EÚ. Starý kontinent podľa neho nemôže riešiť všetku biedu sveta, ale má historickú zodpovednosť poskytnúť útočisko tým, ktorí sa uchádzajú ochranu na základe medzinárodných noriem.

Celé bremeno prichádzajúcich utečencov nemôžu podľa neho niesť len niektoré členské štáty. Juncker preto vyjadril želanie, aby ministri vnútra EÚ na zasadnutí v Bruseli 14. septembra schválili plán na núdzové prerozdelenie 160-tisíc migrantov. Podľa predsedu EK by mal byť celý mechanizmus povinný.

V súčasnej dobe "EÚ nie je v dobrom stave". "Máme nedostatok Európy, máme nedostatok Únie. To sa musí zmeniť," vyhlásil Juncker.

 

01 - Modified: 2007-09-13 12:21:32 - Feat.: 0 - Title: Juraj Bača opäť v nominácii na majstrovstvá sveta
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:26