StoryEditor

Americká loď hliadkovala pri čínskych ostrovoch. Neprovokujte nás, varuje Peking

27.10.2015, 07:25
Autor:
ČTKČTK

Americký torpédoborec USS Lassen v utorok údajne hliadkoval u Spratlyho ostrovov, na ktoré si nárokuje Čína. Vojenské plavidlo sa do oblasti v Juhočínskom mori priblížilo len na niekoľko hodín. Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone USA varovalo, aby prestali provokovať.

Torpédoborec v utorok ráno tamojšieho času zamieril do blízkosti útesov Subio a Mischief, ktoré Čína minulý rok umelo rozšírila a vybudovala na nich technické zázemie vhodné aj pre vojenské využitie.

"Nejde o jednorázovú akciu"

Podľa informácií agentúry Reuters aj televízie CNN plavidlo preniklo do dvanásťmíľovej zóny okolo útesu Subio. Hliadka, ktorá trvala niekoľko hodín, sa vraj zamerala aj na druhý útes Mischief. Operácia, ktorú povolil americký prezident Barack Obama, už bola údajne skončená. Podľa CNN misiu torpédoborca ​​zaisťovali monitorovacie lietadlá.

Jeden z nemenovaných armádnych zdrojov povedal, že utorňajšia misia by mohla byť len prvou z celého množstva podobných akcií reagujúcich na čínske územné nároky okolo jednej z najrušnejších námorných trás na svete.

Ďalšie námorné hliadky majú byť vyslané v najbližších mesiacoch a to aj k ostrovom, ktoré si v súostroví rozšírili Filipíny a Vietnam. "Bude sa to diať pravidelne, nejde o jednorazovú akciu," povedal zdroj.

Nekonajte neuvážene, varoval čínsky minister zahraničia

Neobvykle rýchlo reagoval na udalosť čínsky minister zahraničia Wang I, ktorý vyzval Spojené štáty, aby nevyvolávali hnev. Čína vraj správy o preniknutí americkej lode do pobrežného mora ešte len preveruje. "Ak to je pravda, vyzývame USA, aby si dvakrát rozmysleli, než niečo podniknú," povedal minister. Washington by vraj "nemal konať neuvážene a robiť veľa kriku pre nič".

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone už v pondelok k americkej hliadke poznamenalo, že myšlienka slobody plavby by nemala byť využívaná ako ospravedlnenie pre "predvádzanie svalov" a oslabovanie druhých krajín. Okrem toho hovorca ambasády varoval, že Spojené štáty by mali prestať "hovoriť alebo robiť akékoľvek provokácie" a mali by "konať zodpovedne pri udržiavaní mieru a stability v regióne". 

Čína si robí nárok na takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Podobné nároky na určité oblasti si robia tiež Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam. 

Zdroje z Pentagonu podľa Reuters uviedli, že Američania vykonávajú operácie na ochranu slobody plavby vo svete pravidelne a reagujú nimi na premrštené územné nároky na mori.

Čína začiatkom septembra prenikla do pobrežných vôd okolo Aleutských ostrovov na Aljaške. Peking vtedy uviedol, že to bola súčasť rutinných manévrov po spoločnom cvičení s Ruskom.

 

01 - Modified: 2007-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mliaskanie pri koryte s mocou
01 - Modified: 2024-04-05 05:25:34 - Feat.: - Title: Toto je dôkaz, ako si sféry vplyvu vo svete delí Amerika s Čínou​ 02 - Modified: 2024-04-01 11:10:00 - Feat.: - Title: Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v marci v raste 03 - Modified: 2024-01-27 19:31:20 - Feat.: - Title: Krajine tisícich pagod hrozí rozpad. Junta panikári a popravuje svojich generálov 04 - Modified: 2024-01-15 18:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Taiwanská facka Číne. Pre Si Ťin-pchinga je to veľký rébus 05 - Modified: 2024-01-12 05:59:20 - Feat.: - Title: Biden po úderoch v Jemene varoval húsíov pred ďalšími krokmi v prípade potreby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:41