StoryEditor

Útoky na ženy nie sú v našej mentalite, bránia sa Sýrčania. Pozývajú na zhromaždenie

13.01.2016, 19:31
Autor:
ČTKČTK
Samotní utečenci podľa slov nemeckého ministra spravodlivosti chcú tvrdé potrestanie vinníkov zodpovedných za sexuálne útoky na ženy v Nemecku.

Obťažovanie žien, ktorých sa počas silvestrovskej noci v Kolíne dopustili mimo iných aj vysídlenci zo Sýrie, dopadá aj na ostatných Sýrčanov v Nemecku. Na sobotu preto chystajú zhromaždenie, kde chcú dať najavo, že im takéto správanie nie je vlastné. Nemecký minister vnútra Heiko Maas chce útočníky tvrdo trestať, k čomu vyzývajú aj Sýrčania.

"Nám Sýrčanom, a zvlášť tým v Nemecku, je veľmi ľúto sexuálnych útokov a okrádania, ktoré sa stali na Silvestra v Kolíne na Rýnom, Hamburgu a ďalších nemeckých mestách. Žiadame nemecké úrady, aby útočníkov potrestali tými najťažšími trestami a tiež aby ich vyhostili z krajiny. Potvrdzujeme, že toto kriminálne správanie nevyjadruje našu mentalitu ani kultúru," píše sa v pozvánke facebookovej udalosti Sýrčania proti sexizmu.

Útočníci z Kolína údajne reprezentujú len sami seba, píše sa na portáli iDNES.cz. O akciu, ktorá sa má konať v sobotu 16. januára práve v Kolíne, má záujem už vyše dvetisíc ľudí.

Jej usporiadateľ Saker al-Mohamad sprievodný popis vyvesil aj v arabčine a v komentároch sa začali objavovať fotografie Sýrčanov s nápismi, v ktorých vyjadrujú svoj nesúhlas s útokmi.

"Prišli sme do Nemecka, aby sme našli mier a pokojný život, aby sme ochránili svoje deti a rodiny pred krutosťami vojny, ktorá nás zabíja hladom, núteným presunom a bombovými útokmi," pokračuje text Sýrčanov proti sexizmu.

Minister: Sami utečenci chcú, aby boli útočníci potrestaní

Že útoky zasiahli aj samotných utečencov zo Sýrie, potvrdzujú aj slová nemeckého ministra spravodlivosti Heiko Maasa.
"Hovoril som s utečencami a sami mi hovorili, aby sme sa postarali, že títo ľudia budú tvrdo potrestaní a poslaní preč. S týmito zločincami nechcú byť spájaní. Nesmieme dopustiť spochybnenie pomoci pre milióny utečencov v núdzi len kvôli tomu, že medzi nimi je niekoľko sto zločincov," vyhlásil Maas v stredu v Spolkovom sneme.

Páchateľov silvestrovských útokov v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách je podľa neho potrebné tvrdo potrestať. "Nikto v Nemecku sa nesmie stavať nad zákony, nech už má akýkoľvek pas. Sexuálne útoky na ženy nie je možné ničím ospravedlniť. Ani odlišný kultúrny pôvod nie je prijateľným vysvetlením," povedal Maas.

Dodal, že dôsledkom spáchania trestného činu pre cudzincov môžu byť aj deportácie, čo podporil aj námestník ministra vnútra Ole Schröder. "Páchateľom útokov zo silvestrovskej noci dnes hovoríme toto: Ak ste prišli do Nemecka hľadať ochranu, ale páchate tu závažné trestné činy, nemáte v tejto krajine čo hľadať," povedal.

Podľa neho je tvrdý prístup spôsobom, ako zabezpečiť, že sa podobné incidenty nebudú opakovať. "V našej krajine nesmú vzniknúť miesta, kde neplatia zákony," uviedol Schröder.

Krajná pravici štve proti všetkým cudzincom

Vláda chce umožniť deportácie všetkých cudzincov, ktorí sa v Nemecku dopustia zločinu a budú za neho odsúdení na trest väzenia, a to aj podmienečnému. Doteraz bolo možné vypovedať len tých, ktorí boli odsúdení prinajmenšom k ročnému nepodmienečnému trestu. Naďalej však nebude možné vrátiť do krajiny pôvodu tie osoby, ktorým by tam hrozilo mučenie, trest smrti alebo politické prenasledovanie.

Krajná pravica podľa ministra zneužíva incidenty na štvanie proti všetkým cudzincom a ľuďom, ktorí sa utečencov zastávajú, čo dokázali tento týždeň pouličné násilnosti v Lipsku.

"Nedopustíme, aby zločinci dlhodobo ochromili spoločenský život v našej krajine. Budeme postupovať rovnako, či už budú páchatelia cudzinci, alebo nemeckí pravicoví radikáli," povedal Maas.

Zneužívanie incidentov zo strany krajnej pravice odsúdila aj parlamentná opozícia. "Extrémisti sa snažia zneužiť zločiny, ktorých sa dopustila obmedzená skupina ľudí, k vyvolávaniu nálad proti všetkým cudzincom a rozpútavajú rasistické násilie," povedala predsedníčka Ľavice Katja Kippingová.

01 - Modified: 2008-01-07 12:52:27 - Feat.: 0 - Title: Warner Bros bude používať výlučne médiá Blu-ray
01 - Modified: 2024-01-07 10:38:30 - Feat.: - Title: Muž tadžickej národnosti, ktorého zadržali v kauze kolínskej katedrály, zostáva vo väzbe 02 - Modified: 2024-01-01 17:05:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zadržala ďalšieho podozrivého z plánovania útoku na kolínsky dóm 03 - Modified: 2023-12-26 22:56:23 - Feat.: - Title: Podozrivý Tadžik zostáva vo väzbe v prípade možného plánu útoku na katedrálu v Kolíne 04 - Modified: 2023-12-24 09:36:59 - Feat.: - Title: Nemecká polícia vyšetruje teroristickú hrozbu, chrám v Kolíne je pod dozorom 05 - Modified: 2023-12-23 21:45:55 - Feat.: - Title: Úrady dostali informácie o možnom pláne na útok na kolínsku katedrálu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:37