StoryEditor

Janukovyč prehovoril: Musel som odísť, lebo Ukrajinu ovládol teror

28.02.2014, 13:36
Zosadený ukrajinský prezident bude podľa vlastných slov pokračovať v boji za budúcnosť krajiny.

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyhlásil, že Krym by mal zostať súčasťou Ukrajiny a ponechať si autonómiu. Povedal to na popoludňajšej tlačovej konferencii v juhoruskom meste Rostov nad Donom, kde prvýkrát vystúpil na verejnosti od svojho úteku z Kyjeva v noci z 21. na 22. februára.

Janukovyč tiež povedal, že nepožiada Rusko o vojenskú podporu pri riešení krízy na Ukrajine, kde sa podľa jeho slov k moci dostala "banda radikálov" a krajiny sa zmocnili "profašistické" sily. Zdôraznil, že zo svojej vlasti odišiel nedobrovoľne pod tlakom hrozieb po tom, ako v nej vypuklo "bezprávie, teror, anarchia a chaos", citovala ho agentúra Reuters.

"Nikto ma nezosadil... Musel som opustiť Ukrajinu vzhľadom na ohrozenie svojho života," vyhlásil Janukovyč s tým, že mieni pokračovať vo svojom boji za budúcnosť krajiny.

 

Bývalý prezident povedal, že sa nezúčastní na prezidentských voľbách vyhlásených parlamentom na 25. mája, ktoré označil za nelegálne. Súčasne vyzval všetky strany konfliktu na Ukrajine, aby zavrhli nové orgány, kým nebude neskoro.

Janukovyč kritizoval Západ za to, že údajne zradil kompromisnú dohodu, ktorú 21. februára uzavrela jeho vláda s opozíciou. Jej nedávne kroky sú s touto dohodou sprostredkovanou Európskou úniou v príkrom rozpore, povedal.

Podľa jeho názoru by sa do septembra mala uskutočniť na Ukrajine ústavná reforma, malo by byť vypísané referendum o otázkach budúcnosti krajiny a prezidentské voľby by mali byť najneskôr v decembri. Spomínaná dohoda s opozíciou predpokladala konanie nových volieb niekedy v čase od septembra do decembra.

Agentúra DPA v tejto súvislosti poznamenala, že táto dohoda sa stala z veľkej časti bezpredmetnou útekom Janukovyča z krajiny, po ktorom prevzala moc opozícia.

Janukovyč ďalej povedal, že sa od svojho príjazdu do Ruska nestretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, hovoril s ním však telefonicky. Vyjadril prekvapenie, že sa Putin verejne nevyjadril k minulotýždňovým udalostiam na Ukrajine. "Rusko nemôže stáť bokom vo veci Ukrajiny," povedal Janukovyč.

Súčasne poprel, že by vydal príkaz, aby ukrajinská polícia strieľala do protestujúcich. Zodpovednosť za krviprelievanie v Kyjeve nesú podľa neho demonštranti.

Bývalej premiérke Juliji Tymošenkovej som nikdy neželal nič zlé, vyhlásil Janukovyč, avšak dohoda o plyne, ktorú podpísala s Ruskom, spôsobila Ukrajine straty vyše 20 miliárd dolárov, citovala ho agentúra Reuters.

Na tlačovej konferencii tiež verejne poprel, že by mal bankové účty v zahraničí.

01 - Modified: 2006-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Británii zostali úroky nezmenené
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:01