StoryEditor

Nevydierajte nás druhou svetovou vojnou, odkazujú Nemci Grécku

12.03.2015, 17:13
Autor:
TASRTASR

Pokračujúce slovné výmeny medzi ministrami financií Grécka a Nemecka, Janisom Varufakisom (na snímke) a Wolfgangom Schäublem, viedli podľa informácií z Atén k protestnej nóte gréckej vlády, podľa ktorej sa šéf nemeckého rezortu financií vyjadroval o kolegovi neadekvátne.

Pričom spochybnil pripravenosť gréckej strany plniť svoje záväzky. Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Nemecký minister financií po pondelkovom rokovaní ministrov financií eurozóny v Bruseli informoval novinárov o rozhovore s Varufakisom, v ktorom sa mal grécky minister posťažovať, že ho médiá neustále mylne interpretujú, že "sú strašné". Schäuble podľa vlastných slov reagoval, že je pre neho novinkou Varufakisova náhla naivita v sfére komunikácie.

Grécko by sa nemalo pokúšať "vydierať" Nemecko novými požiadavkami na vyplatenie odškodného za udalosti z druhej svetovej vojny a vyhrážkami o zhabaní majetku. Uviedol to dnes v mene skupiny európskych liberálov predseda tejto frakcie v Európskom parlamente (EP) Guy Verhofstadt.

Šéf skupiny ALDE v rámci plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu reagoval na postoj gréckeho parlamentu, ktorý pred dvoma dňami odobril ďalšie konanie vo veci obnovených požiadaviek na vojnové reparácie od nemeckej strany. Následne na to grécky minister spravodlivosti Nikos Paraskevopulos oznámil, že je pripravený podpísať rozhodnutie súdu, ktoré by umožnilo vláde skonfiškovať nemecký majetok so zámerom čiastočne kompenzovať obete nacistických zločinov počas druhej svetovej vojny.

Grécky premiér Alexis Tsipras pred poslancami parlamentu uviedol, že Nemecko nemôže tlačiť na Grécko, aby plnilo svoje dlhové záväzky, kým Nemecko nesplní svoje záväzky voči Grécku.

Nemecko však tvrdí, že problematiku vojnových reparácií voči Grécku vyriešilo v zmluve z roku 1990, na základe ktorej došlo k opätovnému zjednoteniu krajiny.

"Tsipras musí zastaviť živenie nenávisti medzi Grékmi a Nemcami. Svojimi rečami podkopáva základy európskej integrácie a vracia nás späť do predvojnovej logiky uspokojení cez pomstu," uviedol Verhofstadt v správe pre médiá.

Šéf ALDE gréckemu premiérovi zároveň pripomenul, že zrejme zabudol, že bývalí nepriatelia urobili zásadnú voľbu, keď sa v povojnovom období rozhodli spolupracovať a stavať na spoločnej budúcnosti.

"Namiesto toho, aby oživoval prízraky minulosti, by mal venovať všetko svoje úsilie vybudovaniu novej budúcnosti pre Grécko a bojovať so skutočnými dôvodmi, pre ktoré grécky štát kolabuje," odkázal Verhofstadt Tsiprasovi. A spresnil, že týmito dôvodmi sú rozsiahla korupcia a klientelistický politický systém.

Reformy, ktorými EÚ podmieňuje finančnú pomoc pre Grékov, nie sú podľa Verhofstadta "povinnou domácou úlohou" uloženou Aténam z Bruselu či z Berlína, ale jediným spôsobom, ako vytvoriť prosperujúcu budúcnosť pre Grécko.

01 - Modified: 2007-04-11 13:58:00 - Feat.: 0 - Title: Google na svojich online mapách zachytáva genocídu v Sudáne
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:12